„Dacia. L’ultima frontiera della romanità”, expoziție de arheologie la Roma


*Sunt prezentate obiecte de tezaur și artefacte din 47 muzee românești și din Republica Moldova * Expoziția rămâne deschisă, până în aprilie 2024, la Museo Nationale Romano

Capitala Italiei găzduiește, începând cu 21 noiembrie 2023, o expoziție românească cu temă cu arheologică. Este cea mai mare expoziție organizată în afara granițelor României în ultimul sfert de veac. „Reunește peste 1000 artefacte de la 47 muzee din România și Republica Moldova, unele dintre acestea fiind expuse în premieră în acest cadru”, se precizează în comunicatul-invitație al Muzeului Național de Istorie al României ( https://www.mnir.ro/deschiderea-expozitiei-dacia-lultima…/ ), inițiator.

Expoziția arheologică de la Roma, intitulată „Dacia. L’ultima frontiera della romanità”/ „Dacia. Ultima frontieră a Romanității”, este găzduită de Muzeul Național Roman – Termele lui Dioclețian / Museo Nationale Romano de la Roma și rămâne deschisă până în 21 aprilie 2024.

Între artefactele expuse se află coiful princiar getic din aur de la Coțofenești (cel de pe afiș), șarpele Glycon, brățări dacice din aur, piese din tezaurul de la Pietroasa – „Cloșca cu Puii de Aur”, tăblițe din bronz (Lex Troesmensium), donarium-ul de la Biertan. Și Muzeul Brăilei „Carol I” este prezent în expoziție, cu artefactele din Mormântul princiar traco-getic de la Găvani – descoperiri de pe șantier arheologic din 1971, șantier de pe teritoriul satului brăilean Găvani, comuna Gemenele. Mai precis, așa cum confirmă conf. univ. dr. Costin Croitoru – arheolog, managerul muzeului brăilean, este expus inventarul mormântului princiar de la Găvani: coif de paradă, piese de armament și harnașament din argint.

Cu ocazia expoziției „Dacia. Ultima frontieră a Romanității” au loc și alte evenimente, inclusiv conferințe academice.

Expoziția este organizată de Ambasada României în Italia / Ambasada României în Italia / Ambasciata di Romania in Italia în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României , Ministerul Culturii și Ministerul Afacerilor Externe din România, Ministerul Apărării Naționale (Romania) , Instituto Cultural Rumano Madrid/Institutul Cultural Român de la Madrid prin Accademia di Romania (#AccademiadiRomania) și Ministerul Culturii din Italia.

Armanda Filipine & Armanda Filipine & revista Braila Chirei

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.