Pelerinaj al elevilor la Casa Memoriala „Fanus Neagu”


Data de 5 aprilie este acum, de cand scriitorul si academicianul Fanus Neagu (5 aprilie 1932, Grădiștea-de-Sus, județul Brăila, 24 mai 2011, București) s-a dus pe steaua lui, prilej de pelerinaj la Casa Memoriala din Gradistea natala. Primii care vor sa-i aduca un astfel de omagiu sunt cadrele didactice si elevii pentru ca ei se intalnesc cu operele sale, sau daca manualele si programa nu le amintesc suficient, au grija oamenii cu drag de literatura sa le spuna vlastarelor tinere ale societatii ca fara cunoasterea unor scrieri ca ale maestrului metaforei Fanus Neagu viata este mai saraca, mai urata si insasi formarea lor ca oameni are de suferit.

 Foto stanga: profesorul Nicu Negoita, la inaugurea Casei Memoriale  impreuna cu Gabriela Closca de la Sectia Etnografie a Muzeului Brailei;

foto dreapta – tot de la inaugurea Casei Memoriale, anul trecut, amanunte aveti la (link mai jos) 

http://brailachirei.wordpress.com/2011/07/02/inaugurarea-casei-memoriale-%E2%80%9Efanus-neagu%E2%80%9D-la-gradistea-natala-in-judetul-braila/

Astfel, asa cum mi-a povestit – pe scurt, la telefon, ca luata (n. aut. Armanda Filipine – initiatorul si unicul administrator al revistei de cultura si informatii „Braila Chirei”) cu treburi nu am ajuns la Gradistea – au inceput sa soseasca grupuri de elevi inca de luni, de la Scoala din comuna Gemenele cu invatatoare Zenovia Mocanu, de la Scoala din satul Plopu cu prof. Florin Orzaru.

Repet, pelerinajul este la Casa unde ghid oficial – voluntar, dar asa se cade sa faca acela care s-a straduit sa imprime ideea inclusiv in mintea membrilor familiei Neagu si sa-l convinga pe Maestru care initial nu a dorit sa stie astfel de lucruri cand inca era in viata – deci, ghid spuneam este profesorul Nicu Negoita, prietenul nostru drag, cel care il iubeste pe Domnul Fanus cum isi iubeste familia proprie.

Marti au sosit la Gradistea, la casa lui Fanus Neagu, elevi de la Sutu cu directorul Mariana Toica si cu prof. Vasile Orzaru, dar si de la Grupul Scolar „Anghel Saligny” din municipiul Braila elevi cu prof. Cristiana Beliciu, si un grup de prescolari de la Gradinita nr. 56 din municipiul Braila impreuna cu eductoarea Radita Gheorghita.

Si elevi de la Liceul Teoretic „Mihail Sebastian” au facut parte din minunata familie a iubitorilor de Fanus Neagu, prin Proiectul educational „In memoriam Fanus Neagu’ initiat de bibliotecar Angelica Necula, coordonator si al Proiectului „Lecturiada” si avand coordonator si pe prof. Raluca Eugenia Voinea – consilierul educativ al liceului. De asemenea, prin proiect liceenii de la „Sebastian” au promis sa ofere si o donatie de carte bibliotecii Scolii din Gradistea, scoala pe care au si vizitat-o.

Exact in ziua in care Fanus Neagu ar fi implinit 80 de ani, prof. Nicu Negoita a fost si gazda unui grup de elevi din Buzau. Exista un parteneriat intre Scoala din Gradistea si Scoala nr. 2 din Buzau, elevii buzoieni dorind sa viziteze si Primaria Gradistea, biserica, chiar si cimitirul, bineinteles si casa bunicilor lui Fanus Neagu, nu numai Casa Memoriala. La aceatsa intalnire ar fi trebuit sa fie prezenti si elevi de la Scoala „Fanus Neagu” din muncipiul Braila, dar pentru ca prof. Emilia Meirosu – directorul adjunct, initiatorul si organizatorul deplasarii, trebuie sa stea in casa (probleme de sanatate), copii au ales –  din dragoste pentru doamna profesoara – sa amane deplasarea pentru alta data.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.