Pelerinii credinţei la Izvorul Tămăduirii de la Biserica Greacă din Brăila


Biserica brăileană cu hramul Buna Vestire, construită de membri ai Comunităţii Grecilor din Brăila între 1863 şi 1872 este atracţia credincioşilor din întreaga ţară şi nu numai în aceste zile, pelerinajul de Izvorul Tămăduirii fiind unul deja intrat în tradiţia locului. Apa a ţâşnit, exact de unde era gândit sfântul altar, încă din perioada construcţiei lăcaşului, aşa că situaţia a fost considerată, pe bună dreptate, miracol divin. De aceea, al doilea hram al bisericii a fost ales Izvorul Tămăduirii.
De-a lungul timpului, credincioşii au descoperit virtuţile cu adevărat miraculoase ale acestei ape şi vestea s-a dus până departe, atrăgând oameni, de diferite categorii sociale, pentru care medicina tradiţională s-a dovedit neputincioasă.
Unii pelerini, mai cu seamă cei sosiţi din depărtare – chiar şi din Bulgaria, Grecia, Ungaria – ajung din vreme la Brăila şi se aşează cuminţi la rând, alături de localnici, în aşteptarea momentului când Înalt Preasfinţia Sa dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi în frunte cu Părintele Protopop al Protoieriei Brăila – preot Gheorghe Marinescu şi preotul paroh Filip Nicolescu al Bisericii Greceşti, va oficia Sfânta Liturghie şi va da sfânta binecuvântare în dimineaţa zilei de 29 aprilie 2011, în sărbătoarea Izvorului Tămăduirii. Dar slujba religioasă începe din ajun, în seara de joi, 27 aprilie. Pentru pelerinii călători comitetul parohial asigură hrană, sprijin binevenit pentru destui dintre aceştia.

Efective de jandarmi asigură ordinea, 100 de angajaţi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi după cum confirmă plt. Sorin Neftode sunt prezenţi la datorie, alături de reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie, ai Poliţiei Comunitare, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Dunărea” şi ai Serviciului de Ambulanţă.

“Fără credinţă nu se poate!”

Anul acesta primii pelerini au fost deopotrivă gălăţeni şi brăileni, ei aşezându-se la rând în curtea bisericii încă de la orele de prânz ale zilei de miercuri, 27 aprilie. Vorbesc (n.aut. joi, 28 aprilie, oră de prânz) cu Aurel Munteanu, din municipiul Galaţi, care a fost printre fruntaşi şi are forţa să reziste atâta vreme afară, sub cerul liber. “Am sosit aici miercuri, pe la ora trei după-amiază. Vin de cinci ani la rând şi pot să spun că această apă miraculoasă a făcut şi pentru mine un bine pe care doctorii nu au reuşit să-l facă. Aveam dureri mari în partea dreaptă a corpului şi nimeni nu ştia să-mi spună de ce, iar de leac nici nu putea fi vorba. Apa de la Izvorul de sub altarul Bisericii Greceşti de la Brăila a adus vindecarea pentru mine, aşa că de atunci vin aici să iau din această apă. Dar fără credinţă nu se poate. Noi trebuie să credem în aceste lucruri dumnezeieşti!”, ne îndeamnă bărbatul.
La fel ca dânsul afirmă şi alţi creştini situaţi în primele locuri, imediat în preajma uşii pe unde vor coborî la izvor şi de îşi vor lua provizii cu apa care nu îşi schimbă compoziţia nici după câţiva ani şi a cărei putere vindecătoare este confirmată mereu şi mereu de credincioşi.
Biserica Greacă este vestită şi pentru frumuseţea sa, fiind zidită după planurile arhitectului Avraam Ioanidis din Brusa şi având printre lucrările de pictură interioară şi unele realizate de binecunoscutul Gheorghe Tăttărescu, acestea conferindu-i calităţi pentru care a fost înscrisă în lista monumentelor istorice. Foarte mulţi reprezentanţi ai Comunităţilor Elene din ţară sosesc, de asemenea, la sărbătoare şi este prezent – ca de altfel în toate momentele importante de acest gen – şi Haralambie Caravia, preşedintele Comunităţii Grecilor din Brăila.

Cu prilejul Săptămânii Luminate şi a sărbătorii de Izvorului Tămăduirii, la Teatrul „Maria Filotti” se vernisează expoziţii de flori, de icoane şi de produse pascale, o tradiţie ce include şi prezenţa IPS Casian la aceste evenimente, binecuvântarea Înaltului Păstor al Arhiepiscopiei Dunării de Jos fiind aşteptată şi de brăilenii care păşesc în spaţiul altarului Thaliei.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.