Festivalul național de creație și interpretare „Ana Blandiana”, ediția IV la Brăila

* Au participat 1252 elevi din 36 de județe 

DSCN7526        Școala Gimnazială „Constantin Sandu-Aldea” (foto) din municipiul Brăila a organizat si găzduit, în perioada 7 – 9 mai 2015, a IV-a ediție a Festivalului național de creație și interpretare „Ana Blandiana” (o initiativa a profesoarei Gabriela Vasiliu). logo conc Blandiana

Invitați de onoare au fost scriitorii Ana Blandiana, Romulus Rusan și Nicolae Băciuț. S-au inscris 1252 elevi din 36 de județe; acestia au abordat tematica din concursul de creație și interpretare.

Palmares

              În urma evaluării, au fost acordate 92 de premii și mențiuni. Premiile au fost obținute de către participanți din 29 de județe: Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, București, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Galați, Gorj, Hunedoara, Ilfov, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Suceava, Satu-Mare, Sibiu, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea și Vrancea. Marele Premiu „Ana Blandiana” a fost câștigat de Alina Dumitrescu, clasa a X-a la Liceul Pedagogic ”Carmen Sylva” din Timișoara, coordonator prof. Elena Jebelean. Ceilalti laureati in materialul alaturat PREMII FAB IV – 2015 BR – click pe document pentru detalii.  DSCN7523

* * *

Lucrările elevilor premiați au fost publicate Editura Nico din Târgu-Mureș, în patru antologii îngrijite de scriitorul Nicolae Băciuț: „Copilul din anotimpuri” – poeme, „Dincolo de anotimpuri” – proză/eseu, „Vârsta anotimpurilor” – analiză literară și „Ana Blandiana – octombrie, noiembrie, decembrie”, traduceri. Președinții comisiilor de evaluare au fost prof. Daniel Kițu, prof. Mircea Bogatu și prof. Anca Lipan – inspectori de specialitate la Inspectoratul scolar Judetean Braila.

Gabriela Vasiliu        La festivitatea de premiere din 8 mai 2015, derulata in incinta scolii, au fost prezentate si momente artistice susținute de elevii Școlii „Sandu-Aldea”, de membri ai Cenaclului literar „Nicolae Băciuț” condus de prof. dr. Gabriela Vasiliu (foto stanga), dar și de elevi ai Școlii „Mihai Eminescu”, ai Colegiului Național „Gh. Munteanu Murgoci”. Coordonatorii programului artistic au fost prof. Gabriela Vasiliu, prof. Dumitra Schipor, prof. Alina Merișor,  prof. Valentina Botea, prof. Tatiana Daniela Bercariu; consultanți artistici – prof. Gheorghe Antonescu și prof. Nicoleta Brânzia de la Liceul de Arte „Hariclea Darclee”.

De asemenea, in parteneriat cu Muzeul Brăilei „Carol I” s-a organizat tot in data de 8 mai 2015 Simpozionul „Vârstele poetice ale  anotimpurilor” moderat de conf. univ. dr. Zamfir Bălan – director adjunct al muzeului. La dezbatere au participat Silviu Angelescu, Pavel Șușară, Lucian Chișu, Radu Voinescu, Paul Dugneanu, Dalina Bădescu, Corneliu Goldu,  Valentin  Popa – profesori universitari, critici literari și de artă, istorici literari, scriitori. Eleva Irina Anghel a sustinut un moment artistic (n.aut. Voi reveni cu detalii despre simpozion).

Festivalul Internațional ”Primăvara Europeană a Poeţilor”, ediția a V-a

* La Chisinau, in perioada 6 – 9 mai 2015 * Au participat poeti din 12 tari * Au fost sarbatoriti Lucian Blaga, la 120 ani de la nastere, si Valentin Rosca, la 90 ani de la nastere

 

Liviu Ioan Stoiciu, la Chisinau cu Marele Premiu     La Chisinau s-a desfasurat, in perioada 6 – 9 mai 2015, a V-a editie a Festivalului Internațional ”Primăvara Europeană a Poeţilor”, manifestare organizata de Uniunea Scriitorilor din Romania (USR) cu sprijinul Institutului Cultural Roman si al autoritatilor moldovene. Au participat poeti din 12 tari, printre invitanții speciali fiind franțuzoaica Laure Hinckel, olandezul Jan Willem Bos.

Au avut loc lansari de carte, dezbateri, discuții cu traducatorii etc. De asemenea, au fost sarbatoriți Lucian Blaga – la 120 ani de la nastere, si Valentin Rosca – la 90 ani de la nastere. Festivalul poetilor

Unul dintre laureații festivalului este Liviu Ioan Stoiciu – Premiul cel mare, dupa cum subliniaza poetul Leo Butnaru – presedinte Filiala Chisinau a USR pe pagina sa Facebook (de unde am preluat si fotografia cu premiantul si trofeul).