Concurs naţional “Vis de copil” la Grădiniţa nr. 47 – pentru ca lectura să nu devină un obicei desuet şi cartea un obiect de colecţie


       Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 47 din municipiul Brăila, condusă de institutor Paula Ştergărel, a iniţiat un proiect naţional în cadrul Programului naţional de stimulare a interesului pentru lectură intitulat “Să citim pentru mileniul III”. Din echipa de implemenare fac parte toate educatoarele din unitatea preşcolară brăileană.

        Astfel, Proiectul educaţional naţional “Împreună în lumea fanteziei” – coordonator institutor Irina Anca Ispas – se derulează până în 2011 cu următorii parteneri: Casa Corpului Didactic (CCD) Brăila – director prof. dr. Cristina Elena Anton, Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati” Brăila – director Dragoş Adrian Neagu, Teatrul de Păpuşi “Cărăbuş” Brăila – director Florin Chirpac, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Tulcea – inspector general Doru Marian Căpiţă, Grădiniţa cu program normal nr. 3 Măcin – director prof. Narcis Oprescu, ISJ Buzău – inspector general Florina Stoian, Grădiniţa cu program normal “Orizont” Râmnicu Sărat – director Nina Beldie.

         “Întro societate dominată de audiovizual, în care navigarea pe Internet pare să ofere răspuns la toate întrebările copilului şi adultului, lectura tinde să devină o pasiune de mult uitată, iar carte un obiect cu parfum de amintire rătăcit în odaia bunicilor”, se menţionează în argumentul proiectului al cărui scop este de a-i atrage pe copii, dar şi pe părinţii lor, spre lectură şi către artele frumoase. Din programul proiectului fac parte întâlniri de lucru cu partenerii din cele trei judeţe, vizite la biblioteca brăileană, vizionări de piese jucate de păpuşarii brăileni, donaţii de carte, momente artistice, dramatizări, şezătoare, prezentare de referate, activităţi cu părinţii, audiţii de poveşti, activităţi artistico-plastice, expoziţii şi multe altele.

În acest conglomerat de acţiuni, joi – 29 aprilie – a avut loc activitatea de jurizare a Concursului naţional de desen, pictură şi colaj “Vis de copil”, la CCD Brăila. Au jurizat Paula Ştergărel, Cristina Elena Anton, Elisabeta Volcu – profesor la Liceul de Artă “Hariclea Darclee” din municipiul Brăila, artist plastic, Maria Rodica Nisipeanu – profesor metodist la CCD, Rodica Munteanu – directorul la Grădiniţa nr. 7 din municipiul Brăila, Armanda Filipine – jurnalist, iniţiator şi administrator “Brăila Chirei” (subsemnata, cu alte cuvinte…).

        Lucrările din concurs, în număr de 203 în total – cele mai multe la secţiunea “desen”, erau deja aranjate sub formă de expoziţie pe holul şi în săli ale CCD. Numele copiilor nu a fost la vedere, fiecare lucrare primind un număr de concurs. Fiecare membru al juriului a avut la dispoziţie timp să admire desenele, fotografiile, colajele şi picturile înscrise şi a notat din  preferinţe, dar mai ales după criteriile alese de organizatori, cel mai important fiind creativitatea. Premiile şi menţiunile acordate sunt, detaliate, aici lista premii Conc nat Vis de copil Ele se regăsesc, la fel ca şi datele de concurs, şi pe www.didactic.ro/  

        Ca parte componentă a juriului, pot să afirm cu toată convingerea că majoritatea concurenţilor m-au convins; copiii sunt expresivi, curajoşi sau cuminţi, se vede că încearcă să se remarce. A fost difcil de delimitat premianţii – cu toate că trebuie să remarc şi prezenţa unor lucrări nu tocmai conforme cu cerinţele unui concurs de creativitate (n. aut. Educatoarele ar trebui să nu mai trimită la competiţii desene copiate din diverse surse şi să se oprească din a-i mai “ajuta pe micuţi” la lucrări… ).

         Demn de remarcat este şi faptul că au răspuns provocării – aşa cum veţi remarca şi din lista de premii – cadre didactice şi preşcolari din multe judeţe, chiar din partea vestică a ţării, ştiind încă de la început că nu vor primi decât diplome. Competiţia, aflată la început de drum, are toate şansele să devină o tradiţie, să nu uităm că scopul ei este acela de a-i apropia pe copii de poveşti. Şi cine ştie, poate că dintre lucrările ediţiilor viitoare vor putea fi selectate desene sau picturi care să fie folosite chiar la ilustrarea unor cărţi!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.