Gastronomie, pasiune și multiculturalism – la ”Crama Terente”, în municipiul Brăila


* Noua cârciumă din Bulevardul Independentei nr. 157 are un meniu special ce reunește minunăţii gastronomice din tradiția comunităților etnice trăitoare de veacuri la Brăila * Un asemenea meniu special a fost oferit publicului de 8 Martie
 Când a trecut de la mediul de afaceri la administratie, Lucian Țilea –  locuitor al Brăilei (chiar dacă nu e năascut aici) cu mare drag de urbe – adică fostul viceprimar alături de Constantin Cibu – primar, nu cred cî se gândea să devină şi… cârciumar. Nu vă strâmbaţi, aceasta este denumirea populară a patronilor de localuri unde hămesiţii, gurmanzii şi iubitorii licorilor lui Bachus îşi astâmpără foamea, setea, mai mult sau puţin. Și nu puțini sunt cei care și-au căpătat astfel o binemeritată faimă – e suficient ca să ne gândim la cei care dețin râvnitele stele Michelin sau să deschidem câteva cărți de literatură ca să realizam că atunci când spune „și dragostea trece prin stomac” există cel puțin un argument… solid. 

Ei bine, în 2009 Lucian Țilea și-a deschis un local numit „Crama Terente”, întâi a fost pe Calea Galați și primele aprecieri au venit de la cei care au sesizat imediat diferențele de preț față de alte spații similare și raportul calitate-preț, precum și cel… cantitate-preț în ceea ce privește produsele din meniu. A mai avut cârciuma un atu, vinul bun și accesibil la preț de la podgoriile din Macin – vin care se păstrează și acum în ofertă – Aligote, Muscat Dry, Fetească Dry, Fetească Regală, Merlot, Pinot Noir etc. Le găsiți pe toate acolo, la ”Crama Terente” dar si pe site http://www.laterente.ro/ (aflat cu link si pe ”Brăila Chirei”) unde secțiunea Cramă este definitivată.

La noul sediu din Bulevardul Indepedentei nr. 157 te întâmpină atmosfera de bună dispoziție încă de la stradă: gardul a fost desenat/ pictat astfel încât să știi din prima că înăuntru te așteaptă bucuriile culinare și atracțiile Bachice. 

 Apoi, tot de la intrare ai ocazia să te familiarizezi cu meniul, unul pe măsura pretențiilor patronului – care ne și cântă la pianul ultramodern instalat în salon, nu orice, numai muzică de calitate și cântată pe note, ca profesioniștii – păi, nu degeaba a studiat Lucian Țilea pianul ani la rândul.
Deci, vorbeam de meniu care este unul multietnic, după cum și Brăila este un oraș care nu doar a găzduit ci și a încorporat în populație, cu plăcere –  că nu au fost tensiuni niciodată, de-a lungul a peste trei veacuri și mai bine reprezentanți ai multor etnii care se regăsesc și acum în Comunitățile Grecească, a Rușilor lipoveni, a Bulgarilor, a Evreilor, a Armenilor, a Țiganilor (sau Rromilor cum le place mai nou să li se spună), a Turcilor, a Italienilor, a Tătarilor si nu numai.  Din bucătaria acestor popoare, Brăila a preluat în bucătaria proprie mulțime de rețete și Lucian Țilea le-a cules, a  făcut o selecție și pe multe dintre  ele le regăsim în meniul de la „Crama Terente”.

 Astfel, în meniu există pagini dedicate bucătăriei Armenești – exemplu ”Șașlîk – pulpă de pui, slănină, roșii, ardei gras, orez, lămâi, ulei de măsline”,  ale bucătăriei Lipovenești – exemplu ”Karp rassol – saramură de crap de Dunăre”, ale celei Bulgăresti – cum ar fi ”Padtisnatii Zeleneinți – legume înăbușite, ciuperci, cașcaval, unt, ceapă galbenă, ardei gras, măsline roșii, devlecei, vin alb”, ale bucătăriei Grecești – exemplu ”Suvlaki – carne de porc, unt, ceapă, roșii”, ale bucătăriei Evreiești – exemplu ”Shakshuka – roșii, ceapă, ouă, ardei iute, cimbru, chimen”, ale celei Turcești – cum ar fi ”Imam Bayîldî – vinete, carne de vită, roșii, ardei gras, ardei iute, ulei de măsline”, dar si mâncăruri brăilene – exemplu ”Ficăței de pui la ceaun”, ”Tochitură tradițională”, mâncăruri tradiționale românești – exemplu ”Piept de pui în sos de roșii”, ”Omletă țăranească”.

Au rămas în meniu grătarele – care au făcut furori la cealaltă locație, unde erau și la vedere iar Lucian Țilea ”se producea” personal cu șorțul de gât, pentru că îi place lucrul bun, și dorea în același timp să ofere clienților, mulți amici și prieteni, o masă cu adevărat savuorasă.

 De 8 Martie 2012 a fost oferit un meniu de acest fel clienților, și clientelor cărora le-a fost dedicată o seară cu flori pe care le-au primit de la un domn special cu joben, și dans.

Ce nu v-am spus este că pe pereți, dar veți admira singuri, sunt nici mai mult decât… personalități ale Brăilei – de la Nae Ionescu și Ana Aslan la Johnny Răducanu și Panait Istrati, lucrare picturală realizată cu ajutorul caricaturistului Viorel Baciu din Galați, ce care a făcut și portretele de foști primari ai Brăilei pe care le puteți admira pe holurile Primăriei brăilene la etajul doi, unde se află birourile primarului, a viceprimarilor.

Și pe Cristian Țilea, fiul, îi veți întâlni acolo – ochiul său la fel de vigilent ca al tatălui fiind mereu atent și la doleanțele clienților și la prestația personalului de serviciu, și la calitatea meniului, că doar nu întâmplător este partenerul tatălui în afacere. 

 Nici de curte cu trandafiri nu v-am zis, dar și pe ea o veți admira un pic mai încolo în primăvară, când florile se vor afla în propria lor splendoare. Iar de… bufniță (asta e ceva numai pentru cunoscători!) nici atât nu mai spun, dar se pare că aceea care sta de pază la o masă din curte s-a… ”pierdut” cu ocazia iernii prea bogate, Dar poate apare…

Și deserturi are ”Crama Terente”, nu multe, dar bune; recent am gustat si am savurat papanașii – sunt delicioși!

Puteti contacta ”Crama Terente” și prin intermediul paginii Facebook https://www.facebook.com/people/Crama-Terente/ unde regăsiți meniul, fotografii, anunțuri, invitații, evenimente.

Dacă doriți și mai multe amănunte, Lucian Țilea are și o emisiune, la TV Galați, se numește ”Pasionat de viață” – de aici aflați chestii noi sau nu, dar cu siguranță în alte formule decât cele cunoscute.

Un gând despre „Gastronomie, pasiune și multiculturalism – la ”Crama Terente”, în municipiul Brăila”

  1. Excelente toate, vinul nebotezat, servire ireprosabila, atmosfera de vis… Bravo!!! Revenim neaparat!!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.