”Întâmplări de la Dunăre”, amintiri culese într-o carte de Vasilica Stamate


*Apărută cu sprijinul Asociației ”Inițiativa Cetățenilor Seniori” și a președintelui ei, Viorica Alexandru, dar și a Bibliotecii Județene ”Panait Istrati” în calitate de editor, cartea a avut lansarea la Muzeul Brăilei

Viața unui om este importantă din foarte multe puncte de vedere, și chiar dacă personajul central al acesteia nu a fost în funcții de conducere importante, nu a coordonat evenimente majore din viața publică, amintirile sale pot fi totuși un bagaj informațional benefic pentru o serie de cunoscuți sau mai puțin cunoscuți concetățeni. Adesea, cel puțin așa ne îndeamnă istoria și specialiștii ei, am putea învăța din ceea ce au trăit ceilalți. Așa și-a spus, cu siguranță, și Vasilica Stamate (foto stânga, sus) – o brăileancă ajunsă la vârsta pensionării care nu vrea să capituleze în fața anilor – de altfel, cum o vedeți, este în floarea celei de-a doua tinereți, nu se lamentează, plângându-se de toate bolile cum fac alți pensionari, ci se împărtășește din bucuriile scrisului.

Nu sunt multe pagini în cartea numită ”Întâmplări de la Dunăre”, de format mai degrabă a unei reviste și editată cu sprijinul Asociației ”Inițiativa Cetățenilor Seniori” (ICS), a președintelui acesteia – Viorica Alexandru, și moderator al evenimentului – și a Bibliotecii Județene ”Panait Istrati” Brăila. Dar în fiecare dintre aceste pagini sunt adunate amintiri despre o vreme când lumea românească se schimba din temelii, când dispărea boierimea și oamenii erau forțați să suporte colectivizarea, anii 1940 – 1950, 1960, când comunismul își impunea regulile și Balta Brăilei devenea Insula Mare a Brăilei. Acestea numai și sunt destule motive pentru ca orice cititor – fie el mai în vârstă sau tânăr, ori foarte tânăr – ar dori să aibă cartea și să afle cât mai multe despre o perioadă nedescrisă cu atâtea amănunte nici în manualele de istorie contemporane.

Tocmai despre bogăția aceasta de informare a ținut să amintească conf. univ. dr. Zamfir Bălan – director adjunct al Muzeului Brăilei, instituție gazdă pentru evenimentul de lansare din după-amiaza de 9 noiembrie 2011: ”Nu este memorialistică – unde se cere o anume rigoare, nici literatură, dar de aici aflăm o serie de lucruri interesante despre Brăila acelei epoci. În plus, autoarea reușește să selecteze acele amintiri care au condus la dezvoltarea destinului propriu, iar ordinea în care sunt așezate aceste amintiri este și ea bine determinată, au o succesiune firească, ușor de urmărit. Ce veți găsi în carte, e care o recomand, este o radiografie a vieții,  este o realitate netrucată”.

Un alt prezentator al cărții a fost prof. Georgiana Troia (în centrul imaginii alăturate, vorbind, în picioare) de la Grupul Școlar Industrial ”Anghel Saligny” și discursul său a fost adresat în egală măsură membrilor Clubului Seniorilor prezenți în sala muzeală, dar și elevilor de la ”Saligny”, alături de ei fiind și prof. Petruța Simionescu – directorul liceului. Georgiana Troia a subliniat tocmai farmecul datorat amănuntelor, dar și cursivității de care dă dovadă autoarea în relatarea capitolelor vieții: despre pădurea din Balta Brăilei unde tatăl era pădurar în vremea copilăriei sale, despre copiii Bălții și drumurile pe Dunăre pe puntea vasului cu zbaturi ”Calafat” (evident, altul decât mai cunoscutul ”Borcea”), despre școala din acei ani, despre prieteni și multe altele.

Să nu uităm de Balta Brăilei, de deținuții politici deportați în Bărăgan!

A vorbit la eveniment și prof. univ. dr. Ionel Cândea – directorul Muzeului Brăilei – valorizând ideea de Baltă a Brăilei despre care a spus că ar trebui să luptăm să o avem din nou la locul ei, fiind cea care a condus împreună cu Balta Ialomiței la ceea ce istoria numește în zona Bărăganului ”grânarul Europei”. De asemenea, Ionel Cândea a ținut să sublinieze necesitatea discuțiilor ceva mai aplicate despre spațiul Bălții Brăilei și a altor zone din județ unde au fost deportați deținuți politici, altă categorie de persoane pe care istoria și contemporanii se cuvine să le valorizeze la adevăratul potențial – în sensul că nu vorbim încă destul, cu amănunte, despre aceste aspecte, nu ne asumăm drama acestor oameni a căror vieți au fost distruse de comuniști.

Alte momente din evenimentul lansării au avut ca protagoniști secundari doi dintre colegii autoarei de la Clubul Seniorilor, aceștia fiind
invitați să lectureze câteva pasaje din carte:. Astfel, Viorica Novac – originară din comuna Spiru Haret, alege un pasaj în care este descrisă pădurea, cuiburi de păsări pe care copiii le distrugeau, jucându-se.

Și un alt coleg de la Clubul Seniorilor – Nicu Matei, fost lucrător în Insula Mare a Brăilei împreună cu soțul autoarei, Vasile Stamate, lecturează un pasaj în care autoarea vorbește despre inundațiile (periodice. știm asta) din spațiul Bălții Brăilei, despre digurile realizate cu ajutorul deținuților politici; de asemenea, ține să menționeze că personal asemuiește cartea cu ”Amintirile din copilărie” ale lui Ion Creangă. Dar nu a uita să menționeze că în digurile începute, încă din 1964, de deținuții politici s-au găsit mai încoace de noi oseminte ale acestor semeni greu încercați de soartă, strămutați din casele lor din vestul țării (doar pentru vina de a fi luptat, cum a subliniat Ionel Cândea, pentru reîntregirea neamului).

Și o tânără a lecturat din carte, Iuliana Albu (foto dreapta) – voluntar în Asociația ICS.

Lansarea s-a finalizat cu o tombolă, fiind trase la sorți numerele aplicate pe cărțile achiziționate de cei prezenți, premii fiind o imprimantă laser, alarmă pentru locuințe, DVD cu informații despre Feng Shui, DVD cu film în distribuție Jodie Foster. Obiectele de la tombolă au fost achiziționate, a precizat Viorica Alexandru – președintele ICS – cu ajutorul membrilor Clubului Seniorilor (ei joacă teatru la Biblioteca ”Istrati”) care este unul din beneficiarii activităților ICS.

Cartea a apărut în cadrul Programului ”Amintiri pentru viitor” al Asociației ICS, acestuia urmându-i în perioada care vine și alte programe. În public au fost, între alții, Aurel Furtună – bibliotecar, poet, membru al Clubului Umoriștilor Brăileni ”Ștefan Tropcea” la fel ca și umoristul, prozatorul Păun Condruț – și el prezent, Marilena Barbu de la Direcția de Administare și Gospodărire Locală din cadrul Primăriei Brăila, Valeria Ursan, Cecilia Chivu, Maria Gancev – președinte al Comunității Bulgarilor ”Hristo Botev” din Brăila, Camelia Hristian și Diana Coșarcă de la Muzeul Brăilei.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.