Şcoala Valea Cânepii, vizită poloneză în proiect Comenius


Şcoala cu clasele I –VIII Valea Cânepii, structură a Şcolii cu clasele I-VIII Unirea din judeţul Brăila, implementează din septembrie 2010 Proiectul Multilateral Comenius ,,Our planet in our hands”, din cadrul Programului de Învăţare pe Tot Parcursul Vieții finanţat cu sprijinul Comisiei Europene.
Collège Paul Langevin din Troyes, Franţa, este şcoala coordonatoare, iar parteneri Mustafa Eravutmuş İlköğretim Okulu din Turcia, Zespół Szkół z Oddziałami Integracyjnymi im. Janusza Korczaka w Smólniku-Gimnazium din Polonia, Sērmūkšu pamatskola din Lituania.

În perioada 20 – 26 martie 2011 s-a desfăşurat a doua reuniune de proiect în Wloklavek, Polonia. Din partea echipei româneşti au participat prof. Aurelia Popescu – coordonator al proiectului, prof. Gâscă Valentina, institutor Arici Ioana şi elevii Pîrlitu Mihai Valentin, clasa a V-a, Bălan Aurelia, clasa VI-a şi Băcan Ştefania, clasa a VII-a.

Programul activităţilor, povesteşte Aurelia Popescu, a fost divers şi stabilit cu rigurozitate:

“În prima zi am vizitat şcoala gazdă şi ne-am bucurat privirile cu frumuseţea amplasamentului clădirii, lângă o pădure, dar şi cu multitudinea sălilor de clasă, laboratoarelor amenajate cu multă migală şi în ideea evidenţierii tuturor activităţilor desfaşurate aici. Ziua a continuat cu participarea la un program artistic organizat în sala de sport, dar şi cu o vizită la Fabrica de porţelanuri din Wloclawek, unde elevii şi profesorii au aflat despre etapele lucrului la obiectele din porţelan.

Prima zi s-a încheiat cu o seară de dans, fiecare grup a prezentat un dans specific ţării sale. Atmosferă a fost încântătoare, elevi şi profesori ţi-au dat în mânile în , toţi fiind bucuroşi să înveţe dansurile partenerilor lor. Echipa noastră a prezentat dansul , iar participanţii au fost foarte încântanţi să ni se alăture.

A doua zi atât elevii, cât şi profesorii am participat la lecţii de geografie (foto din stânga), limba germană, limba poloneză, am discutat despre activităţile următoare din proiect, am desfăşurat activităţi specifice artei populare din regiune. În alt moment al zilei am mers prin oraş şi am fost primiţi în vizită la Primăria Wloclawek (foto cu doamna primar). La final au fost activităţi sportive la care au participat elevii din cele 5 ţări, dar şi un foc de tabără în jurul căruia fiecare a cântat cântece specifice ţării sale.

Cea de-a treia zi a fost foarte interesantă, deoarece ne-am deplasat la Varţovia, iar un ghid ne-a călăuzit paţii pe cărările istoriei acestei ţări. Am vizitat Muzeul F. Chopin, Muzeul Rebeliunii. Cea de-a patra zi a debutat cu o vizită în jurul localităţii Smolnik unde am vizitat o herghelie de cai şi o fermă agroturistică. În continuarea zilei elevii şi cadrele didactice au participat la o activitate de identificare, în pădure, a unor indicii într-un timp dat. Echipa Şcolii Valea Cânepii a ocupat locul al II-lea, după reprezentanţii Franţei. După-amiază s-au organizat alte activităţi interesante: realizarea de către fiecare ţară a unei salate (cea a României a fost foarte apeciată), o nouă întâlnire… în paşi de dans la care au participat şi părinţi ai elevilor polonezi. De asemenea, s-a realizat schimbul celor 5 sacoşe realizate de fiecare ţară din materiale ecologice. Seara s-a încheiat cu o masă festivă şi înmânarea certificatelor de participare de către gazde.

În ultima zi, 25 martie, am realizat o vizită în localitatea Torun, unde sub îndrumarea unui ghid am pătruns în istoria interesantă a oraşului. Am fost încântaţi să vizităm Muzeul Nicolai Copernic, unde am aflat despre istoria turtei dulci, cea mai cunoscută din Europa, care se fabrică în această zonă. Activităţile propuse de partenerii polonezi au fost diverse, interesante, apreciate de toţi participanţii. Felicitări echipei din Polonia!”

Alte activităţi în proiect vor avea loc, între ele „Eco detectivii” – realizarea de fotografii cu locurile din comunitate unde sunt depozitate deşeurile, crearea unei hărţi a comunităţii cu astfel de locuri, activităţi de ecologizare – mai 2011, realizarea unui sondaj despre reciclare – iunie 2011. Următoarea întâlnire va fi în octombrie 2011, în Letonia.

Obiectivele proiectului sunt ambiţioase: însuşirea de cunoştinţe despre problemele de mediu din diferite ţări; dezvoltarea interesului elevilor pentru cultura din ţările partenere; rol activ în rezolvarea problemelor locale de mediu prin schimbul de cunoştinţe; dezvoltarea abilităţilor sociale: de comunicare, lucru în echipă; colectarea de informaţii din surse diferite; dezvoltarea abilităţilor necesare pentru a pregăti prezentarea pe anumite subiecte; dezvoltarea interesului elevilor pentru lectură; îmbunătăţirea cunoştinţelor de limbă străină şi limbă maternă;
sesizarea importanţei dialogului intercultural pentru dezvoltarea personală; cunoaşterea sistemului de învăţământ din ţările partenere, organizarea şcolilor, soluţii practice la problemele educaţionale şi de predare, schimbul de experienţă; utilizarea tehnologiilor moderne.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.