Manifestanți (hm… împotriva restricțiilor din pandemie) versus autorități


*Nota red. Pentru că orice material din mijloacele mass-media trebuie să fie în concordanță cu normativele de civilizație și bună viețuire, ne rezervăm dreptul de spune din capul locului că proteste de genul aceste NU dorim (la protestul din 29 martie erau și copii/ elevi!) și nu promovăm *În urma manifestațiilor din 27 și 28 martie, echipele MAI de ordine au purtat dialog cu protestatarii reamintindu-le obligația de respectare a legii; au aplicat și sanțiuni

Nici Brăila nu are liniște, nefiind se pare destul de enervant faptul că există prea multe cazuri de infectări cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și, în consecință, suntem în scenariul roșu prelungit. Unii (instigați se pare… că altfel nu înțelegem cum și de ce…?!?) au ieșit să protesteze chipurile împotriva restricțiilor impuse de autorități, proteste care au avut loc în seara de sâmbătă, 27 martie și în cea de duminică, 28 martie 2021, în municipiul Brăila.

Pentru că s-au iscat câteva ”vorbe” anapoda, Nicușor Ciocan (foto) – prefectul județului Brăila – vine cu următoarele precizări: ”În ziua de 27.03.2021, în municipiul Brăila, a avut loc un protest spontan față de restricțiile adoptate în context pandemic, Inspectoratul de Jandarmi Brăila asigurând în acest sens măsurile de ordine și siguranță a participanților la protest. Față de informațiile apărute în spațiul public privind intervenția jandarmilor și a polițiștilor, precizăm faptul că, în timpul protestului, forțele de ordine au observat un bărbat aflat vizibil sub influența băuturilor alcoolice. Acesta a refuzat să se legitimeze, fapt pentru care a fost condus la sediul Poliției municipiului Brăila pentru stabilirea identității. Ulterior, acesta a fost sancționat contravențional atât pentru tulburarea ordinii și liniștii publice, cât și pentru nepurtarea măștii de protecție în spațiul public. De asemenea, au mai fost aplicate alte 8 sancțiuni, pentru nerespectarea măsurilor împotriva răspândirii noului coronavirus. Pe timpul desfășurării acestor manifestații, echipele de dialog ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila, au adus la cunoștința participanților prevederile legale în vigoare, precum și consecințele legale ale nerespectării acestora. În seara zilei de 28 martie 2021, în municipiul Brăila mai mulți protestatari au încercat să blocheze circulația rutieră prin traversarea repetată a carosabilului, pe la o trecere de pietoni. Jandarmii, împreună cu polițiști rutieri au intervenit și au organizat traversarea la intervale de timp, astfel încât circulația rutieră să se poată desfășura fluent. De asemenea, infirmăm informațiile privind folosirea gazelor lacrimogene sau a altor mijloace de intervenție asupra manifestanților. Contravențiile aplicate au fost sancțiuni pentru tulburarea ordinii și liniștii publice și nerespectarea restricțiilor în spațiul public. Totodată precizăm că în timpul stării de alertă, numărul maxim permis pentru participarea la adunări publice declarate este de 100 persoane, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță sanitară. Față de cele mai sus menționate reamintim că instituția prefectului și celelalte structuri al Ministerului Afacerilor Interne, alături de autoritățile locale și toate instituțiile desfășoară în permanență acțiuni destinate prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19.Toate măsurile impuse, au ca scop protejarea sănătăţii cetățenilor și nu îngrădirea unor libertăţi. Cu toții simțim acest disconfort, dar trebuie să respectăm regulile și să ne conformăm în mod voluntar pentru diminuarea și stoparea infecţiilor cu SARS-CoV-2”.

Proteste prelungite… oare cine instigă și de ce?!?

După-amiaza de 29 martie mi-o rezervasem întâlnirii… cu primăvara. Doream să văd și să fotografiez pomi și arbuști înfloriți. Înainte să cobor spre faleză (nici nu am mai ajuns! că m-am enervat. Foto e de la începutul prostiei de protest!), văd că în fața clădirii administrative iar se protestează. Vai… tot împotriva măsurilor de protecție sanitară în pandemie. Oare cine (de fapt ne-am cam prins!) instigă… mai degrabă la boală și moarte (că la asta duce infectarea cu noul coronavirus, nu?) Au adus și tineri, și copii. Au și steagurile țării (evidența că există un organizator!). Asta nu mai e acțiune democratică, să fie clar (poți să protestezi împotriva greșelilor guvernării, dar NU atunci când încearcă să te apere de boală!)! Sunt pe-acolo, bine că sunt la datorie, și angajați ai Jandarmeriei și ai Poliției. Sper să ia măsurile legale, ca până acum, că altfel nu e bine. Oricum nu e bine; în toată lumea e acest al treilea val de infectări cu SARS-CoV-2 și oamenii de bun simț au înțeles că protecția împotriva bolii înseamnă tocmai respectarea măsurilor, tocmai evitarea întâlnirilor, a deplasărilor inutile afară din casă!

Armanda Filipine Armanda Filipine, revista de cultură și informație Braila Chirei

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.