Manifestare ANOSR la Timisoara in favoarea educatiei, sprijinita de Consiliul Elevilor


* Tinerii, studenti si elevi, trag un semnal de alarma asupra pericolelor ce decurg din subfinantarea sistemului educational in Romania

   anosr-presedinti    Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) susţine iniţiativa Aliantiei Nationale a organizatiil Studentesti (ANOSR – http://www.anosr.ro/ si foto din material de pe site), din data de 7 august 2013, respectiv manifestarea publica din Piaţa Unirii din Timişoara ”prin care se trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte subfinanţarea sistemului educaţional, care are un impact negativ asupra învăţământului preuniversitar”, se arata intr-un comunicat al CNE. Studentii, iar alaturi de ei si elevii din sistemul preuniversitar, au pregatit panouri, afise, benner-e dar si… o vaca, toate acestea intr-un manifest care vrea sa spuna ca alocarile bugetare sunt prea mici pentru nevoile sistemului educational, manifest care doreste sa aminteasca celor de la putere, si in general tuturor politicienilor, de ”asumările făcute la nivel internațional de România, de prevederea Legii Educației Naționale prin care se stipulează acordarea unui procent de 6 % din PIB pentru educație și de promisiunea făcută de partidele politice în acest sens, prin Pactul Național pentru Educație”.
    ”În prezent, sistemul educațional preuniversitar necesită o creștere a finanțării pentru a fi posibilă revizuirea programei școlare, dotarea tehnică a unităților de învățământ, integrarea și formarea tinerilor pentru piața muncii, dar și asigurarea unor condiții și sevicii sociale favorabile, precum burse, alocații școlare, programe de consiliere și orientare în carieră. Printre prioritățile de finanțare și evaluare ale sistemului se află și școlile tehnologice, care nu pregătesc elevii pentru piața muncii nu sunt promovate ca o alegere viabilă în defavoarea învățământului teoretic. Totodată, sistemul este foarte afectat de lipsa pregătirii resursei umane. Datorită renumerației profesorilor, meseria aceasta nu reprezintă cu adevărat o oportunitate în cariera unei persoane, ci din contră, o alternativă a lipsei altor oportunități în piața muncii. Odată cu stabilirea unei viziuni pe termen lung asupra sistemului educațional, Consiliul Național al Elevilor consideră necesară o amplă analiză a acesteia din punct de vedere economic. Trebuie anticipate efectele și consecințele creșterii succesive a finanțării sistemului educațional, în condițiile economice actuale, în raport cu impactul pe care această investiție îl va avea asupra societății. În țările dezvoltate, finanțarea corespunzătoare a educației determină dezvoltarea gradului de pregătire a forței de muncă, creșterea angajabilității pe piața muncii, dezvoltarea competențelor tehnice si vocaționale, care să corespundă cerințelor pieţei economice și angajatorilor, respectiv dezvoltării unor noi tehnologii în diverse domenii. De asemenea, la nivel social, se înregistrează o investiție în cultură, perspective de dezvoltare personală și profesională, dar și o responsabilizare considerabilă a cetățenilor față de comunitate și legile care guvernează societatea. Educația este considerată ca fiind o prioritate națională, însă nu a fost tratată corespunzător. Trebuie să ne conformăm normelor europene, iar creșterea finanțării pentru educație reprezintă calea spre dezvoltarea unui sistem adaptat nevoilor socio-economice actuale”, se mai precizeaza in comunicatul transmis de Cristian Garneata – secretar Departament Relatii Externe CNE.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.