Coaliția „Solidari pentru Sănătate”, o nouă structură tip ONG


*S-a înfiinţat la finele lui octombrie 2017, având ca membri Societatea Națională de Medicina Familiei, Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie, asociaţii ale pacienţilor 

 

           În 28 octombrie 2017, s-a constituit la București Coaliția „Solidari pentru Sănătate” – o asociere fără personalitate juridică, formată din organizații independente, ce lucrează împreună în scopul de a îmbunătăți sistemul public de sănătate. În conformitate cu prevederile Protocolului de funcționare, Coaliția este o structură non-guvernamentala, non-profit, independentă politic, care își propune să urmărească obiective comune și să ofere un cadru pentru organizațiile partenere pentru a coopera și a se sprijini reciproc în campanii la nivel național sau la nivel european, în vederea îndeplinirii obiectivelor comune stabilite.

           Din Coaliția „Solidari pentru Sănătate” fac parte: Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) reprezentată de dr. Rodica Tănăsescu, președinte; Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) reprezentată de dr. Marina Pîrcălabu, președinte interimar; organizaţia „Salvați Copiii” — România reprezentată de Gabriela Alexandrescu; Federația Asociațiilor Bolnavilor cu Cancer (FABC) reprezentată de Cezar Irimia; Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA) reprezentată de Rozalina Elena Lapadatu, președinte; Asociația Națională pentru Protecția Pacienților (ANPP) reprezentată de Vasile Barbu, președinte; Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative din România (APAN) reprezentată de Dragoș Popescu, președinte; Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) reprezentată de Marinela Debu, președinte; Asociația „Mame pentru mame” reprezentată de Ana Măiță, președinte.

             Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) reprezentată de Radu Gănescu, președinte, a anunţat că susține Coaliţia „Solidari pentru Sănătate” care a decis să avertizeze prin acțiuni de protest actuala clasa politică, precum și instituțiile responsabile, privind sustenabilitatea sistemului național de asistență medicală primară cu privire la situația de criză mjoră prelungită în care se află acest segment de îngrijire a pacienților.

            Dr. Marina Pîrcălabu – președinte interimar FNPMF: „În calitate de factori responsabili pentru apărarea dreptului pacienților noștri la sănătate, tragem cel mai sumbru și urgent semnal pentru a salva ce se mai poate salva acum, în al paisprezecelea ceas, după 25 de ani de politici de sănătate din care pacientul lipsește cu desăvârșire. Medicina de familie este pe cale să devină o raritate, plătită de stat cu cel mai mizerabil tarif, în condițiile în care contribuțiile românilor au crescut an de an Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate„.

Rodica Tănăsescu – președinte SNMF: „Nu avem altă opțiune decât să luptăm împreună pentru salvarea accesului pacienților noștri la servicii medicale de bază și facem pe această cale un ultim apel la adresa autorităților — Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și Ministerul Sănătății — de a interveni rapid și eficient pentru restabilirea acestui drept fundamental al românilor„.

Marinela Debu – președinte APAH-RO: „Asistența medicală primară este esențială, medicii de familie reprezintă primul punct de interacțiune a pacienților cu sistemul medical. În același timp, dacă au condițiile necesare, pot asigura prevenția prin informarea corectă a pacienților. APAH-RO militează încă din 2009 pentru includerea markerilor virali în pachetul de analize gratuite prescrise de către medicii de familie pentru a simplifica diagnosticul și a preveni noile infectări„.

Coaliţia anunţă că în data de 2 noiembrie 2017 va organiza, simultan, la ora 11.00, pichetarea sediilor județene ale Prefecturilor și Caselor de Asigurări de Sănătate, sediul Guvernului și sediul CNAS, dar și o conferință de presă în care se vor anunța protestele din medicina de familie din România. La aceste manifestări, reprezentanții Coaliției vor depune la sediile pichetate un memoriu în care se descriu solicitările Coaliției privind asistența medicală primară. La conferința de presă, președinții organizațiilor unite în Coaliție vor detalia solicitările depuse la sediile avute în vedere.

De asemenea, în 15 noiembrie 2017, Coaliția va organiza un miting în București, în care împreună, pacienți și medici vor arăta că în România nu se mai poate asigura asistența medicală primară în lipsa unor schimbări fundamentale care să asigure calitatea adecvată a actului medical.

** *

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) este o organizație profesională, științifică, nonguvernamentală, apolitică, de drept privat, cu personalitate juridică, constituită din organizații județene, cu personalitate juridică, ale medicilor de familie din județele României și a municipiului București.

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF)este o federație patronală care reunește organizații patronale ale medicilor de familie. Federația are caracter non profit, apolitic și neguvernamental. Scopul FNPMF este reprezentarea, susținerea și aprobarea intereselor membrilor săi în relațiile cu autoritățile publice, cu sindicatele și cu alte persoane juridice și fizice.

Asociaţiile pacienţilor sunt structuri tip ONG care au ca scop protejarea drepturilor – medicaţie, tratament nediscriminatoriu etc. – ale pacienţilor şi au ca membri pacienţi, medici, jurişti.

Un gând despre „Coaliția „Solidari pentru Sănătate”, o nouă structură tip ONG”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.