Filarmonica „Lyra – George Cavadia”. Invitație la concert simfonic extraordinar cu Ștefan Cazacu

*Organizatorii îi spun „Concert de concerte” spectacolului muzical programat în 21 februarie 2024 * Pe scenă va fi Orchestra de cameră „George Cavadia” dirijată de Aurel Bălae

Concert de concerte este titlul evenimentul pe care îl pregătește Filarmonica „Lyra – George Cavadia” ( Filarmonica „Lyra – George Cavadia” Braila) prin directorul ei, prof. col (r) dirijor Petrea Gogu . Concertul simfonic extraordinar va avea loc în 21 februarie 2924 de la ora 18.30, la Casa Tineretului.

Invitatul special este violoncelistul Ștefan Cazacu ( Cazacu Stefan ) – nu mai are nevoie de prezentare (fiul, aidoma tatălui Marin Cazacu, merge pe drumul succesului). Cunoscătorii îi apreciază tehnica impecabilă, melomanii îi urmăresc emoționați virtuozitatea în toate interpretările. Pentru membrii Orchestrei de cameră „George Cavadia” a filarmonicii va fi o bucurie să se afle în această companie. Dirijorul invitat este și el un artist îndrăgit (și de brăileni, pentru că nu e prima oară când Petrea Gogu îi lasă locul pe scenă, la pupitrul dirijoral) – Aurel Bălae ( Aurel Balae ). În acest concert extraordinar își face debutul și tânăra pianistă Sara Leu, elevă în clasa a X-a la Liceul de Arte „Hariclea Darclée” – cu studii de pian și la Școala Populară ”Vespasian Lungu”. Prof. Marilena Niculescu va prezenta evenimentul.

Din programul serii fac parte Valsul fantezie compus de Mihail Glinka, Concertul pentru pian nr. 2, Op. 40 de Felix Mendelssohn Bartholdy, Violin Concerto in C major, (Hob.VIIa:1) de Joseph Haydn.

„Dăruiți-vă un frumos cadou de Dragobete și lăsați-vă îndrăgostiți de muzica adevărată”, spune prof. Alexandra Gurgu – secretar muzical al filarmonicii. Bilete, online de pe platformă la https://www.blt.ro/concert-de-concerte-braila.html sau de la agenția filarmonicii (str. Ana Aslan nr. 29).

Armanda Filipine & revista Braila Chirei & Armanda Filipine

Expoziție personală Claudia Bucur – sub genericul „Culori și anotimpuri”

*Sâmbătă – 3 februarie 2024 – la ora 12.30 este vernisajul, la Galeriile de Artă Brăila

  O invitație de interes pentru iubitorii artelor vizuale din Brăila și nu numai. Urmează vernisajul expoziției personale de pictură ”Culori si Anotimpuri’’ cu lucrări de Claudia Bucur.

  Artista plastică are ca primă profesie pe cea de medic primar gastroenterolog; absolventă a Institutului de Medicină și Farmacie București, Facultatea de medicină generală, promoția 1989. Și-a descoperit mai târziu pasiunea pentru pictură, astfel că a urmat și cursuri la Universitatea Națională de Arte București, Facultatea de pictură la clasa Horea Paștina și Mihai Sârbulescu. Este membră a Filialei Pictură București a UAP.

   Prezentările la vernisaj vor fi realizate de artistul plastic și scenograf Gheorghe Mosorescu – președintele Filialei Brăila a Uniunii Artiștilor Plastici și de criticul de artă Ana Amelia Dincă.

   Vernisajul, sâmbătă – 3 februarie 2024. Organizator eveniment, Filiala Brăila a UAP ( Uap Romania Filiala Braila ) – președinte Gh Mosorescu – cu partener Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale & Centrul de Creație Brăila (instituția este proprietar al Galeriilor de Artă). Expoziția rămâne deschisă până în 3 martie 2024.

** La Galeriile de Artă poate fi admirat, până în 3 februarie, Salonul anual al artiștilor brăileni 2023 (https://brailachirei.wordpress.com/2022/12/09/salonul-anual-al-artistilor-braileni-profesionisti-deschis-si-in-2023/) deschis în 9 decembrie 2023.

Armanda Filipine & Armanda Filipine & revista Braila Chirei 

Proiect cultural-artistic al Colegiului Economic ”Ghica”, cu temă rusească

*Eveniment cu elevi din mai multe școli și instituții, coordonat de prof. Nicolae Băcanu, găzduit la muzeul brăilean

   Activități cu tema ”Rusia, cultură și civilizație”, în proiect cultural-educativ al Colegiului Economic „Ion Ghica”, au loc astăzi, 29 ianuarie 2024, cu prof. Nicolae Băcanu (*) inițiator și coordonator. De data aceasta, la întâlnire participă și elevi de la Școala Gimnazială ”A. S. Puskin” (unde se studiază limba rusă maternă), de la Liceul de Arte ”Hariclea Darclee”, d ela Școala Gimnazială Lanurile, dar și de la Palatul Copiilor Brăila, precum și cursanți de la Școala Populară „Vespasian Lungu” care vor interpreta piese muzicale.

(*) Nicolae Băcanu nu este un simplu profesor. Scrie și versuri. Ultimul volum lansat – în noiembrie 2023 (foto, arhiva noastră – evident… că doar mergem la evenimentele culturale importante!) este intitulat „Hotarele gândului”, publicat la editura Istros a Muzeului Brăilei ”Carol I”.

Afișul este realizat la Muzeul Brăilei „Carol I”, gazdă ca și în alte întâlniri din proiect (care are o vechime impresionantă… ani de zile, cu povești din culturi diferite). Evenimentul începe la ora 17.00.

** Colegiul Economic ”Ion Ghica” din municipiul Brăila împlinește, la 30 ianuarie acest an, 153 ani de existență.

Armanda Filipine & Armanda Filipine & revista Braila Chirei

Ședința ordinară a CJ Brăila, ianuarie 2024

*În data de 29; cu subiecte la ordinea zilei – organigrame, transport public în județ pe rute utile elevilor etc.

   Proiect al ordinii de zi a ședinței ordinare a Consiliului Județean (CJ) Brăila din 29 ianuarie 2024, ora 10.00 în sala mare a clădirii administrative (b-dul Independenței nr. 1).

1) Proiect de hotărâre privind validarea agentului șef principal de poliție Pucheanu Adrian, care îndeplinește atribuțiile funcției de președinte al Consiliului Teritorial al Corpului Național al Polițiștilor din Inspectoratului de Poliție Județean Brăila, în calitatea de membru al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Brăila;
2) Stabilirea componentei Colegiului Director al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Brăila;
3) Aprobarea planului de restructurare a Centrului de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Handicap Brăila, organizat la nivelul DGASPC Braila. 

Nota red. Am cerut detalii de la Simona Cimpoae – directorul general DGASPC Brăila – despre acest subiect. Practic, Centrul amintit este în curs de reorganizare deoarece el are în prezent 69 beneficiari, dar conform legii un asemenea spațiu trebuie să primească doar 50 persoane adulte cu dizabilități. ”DGASPC Brăila are în curs de organizare un alt centru, unde vor fi mutate 16 persoane protejate în centrul supus restructurării. Acest nou centru a primit deja avizul de funcționare de la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanalor cu Dizabilități”, precizează directorul Simona Cimpoae. Avizul plenului CJ este necesar în conformitate cu prevederile legale;

4) Aprobarea organigramei și a statului de funcții ale DGASPC Brăila;
5) Aprobarea organigramei și a statului de funcții ale Bibliotecii Judetene „Panait Istrati”. Nota red. Din organigrama instituției fac parte cinci angajați pe perioadă determinată, personal ce asigură funcționalitatea postimplementare a proiectelor cu finanțare nerambursabilă. Unul dintre aceste proiecte, precizează Dragos Adrian Neagu – managerul bibliotecii – este ”Brăila – Tărâmul pescăresc de altădată” derulat în parteneriat cu CJ prin Programul Operaţional de Pescuit al Uniunii Europene și prin care s-a realizat, între altele Centrul multifuncțional „Dunărea”;


6) Emiterea avizului consultativ pentru Planurile anuale de acțiune privind serviciile sociale administrate și finanțate din bugetele locale ale Unităților Administrativ-Teritoriale (primării) Berteștii de Jos, Frecăței, Galbenu, Grădiștea, Mărașu, Movila Miresii, Racovița, Scorțaru Nou, Vișani, Tudor Vladimirescu, Surdila Găiseanca, Jirlău, Făurei, Victoria, Râmnicelu, Ianca, Viziru, Șuțești, Dudești, Vădeni, Romanu, Bărăganul, municipiul Brăila; 7) Modificarea Hotărârii CJ Brăila nr. 84/ 28.04.2022 privind luarea unor măsuri în vederea delegării serviciului public de transport județean de persoane prin curse regulate în aria teritorială de competenţă a Unității Administrativ-Teritoriale Județul Brăila; 8 ) Aprobarea de acte adiționale la Contractele de Delegare a gestiunii serviciului public de transport județean de persoane prin curse regulate în aria teritorială de competenţă a CJ Brăila nr. 330/ 22.09.2023 și nr. 331/ 22.09.2023; 9) Modificarea și completarea HCJ Brăila nr.198/ 26.09.2019 privind aprobarea contractului cadru de închiriere și a cuantumului chiriilor pentru locuințele construite de Agenția Națională pentru Locuințe destinate tinerilor specialiști din domeniul sănătății, cu rata inflației; 10) Însușirea inventarului actualizat al bunurilor care aparțin domeniului privat al judetului Brăila; 11) Atestarea inventarului bunurilor care aparțin domeniului public al județului Brăila; 12) Aprobarea modificării datelor de identificare a imobilului situat în județul Brăila, oras Ianca, str. Școlilor nr. 2A în suprafață de 5000 mp, aflat în domeniul public al județului Brăila, în vederea actualizarii cărții funciare 75241/ Ianca; 13) Aprobarea modificării Anexei nr. 2 din HCJ Brăila nr. 201/ 30.10.2018 privind înscrierea în cartea funciară a dreptului de proprietate al județului Brăila asupra suprafețelor real măsurate, pe tronsoane, a drumului județean DJ 211A traseu Bordei Verde – Viziru – Cuza Vodă și completarea datelor de identificare și inventarul domeniului public al județului Brăila, ca urmare a înscrierii elementelor componente ale drumului: 14) Aprobarea modificării Anexei nr. 1 din HCJ Brăila nr. 281/ 18.11.2020 privind înscrierea în cartea funciară a dreptului de proprietate al județului Brăila asupra suprafețelor real măsurate, pe tronsoane, a drumului județean DJ 211D traseu Roșiori – Colțea și completarea datelor de identificare în inventarul domeniului public al județului Brăila, ca urmare a înscrierii elementelor componente ale drumului; 15) Aprobarea modificării Anexei nr. 2 din HCJ Brăila nr. 198/ 30.10.2018 privind înscrierea în cartea funciară a dreptului de proprietate al județului Brăila asupra suprafețelor real măsurate, pe tronsoane, a drumului județean DJ 212A traseu Brăila – Mărașu și completarea datelor de identificare în inventarul domeniului public al județului Brăila, ca urmare a înregistrărilor sistematice în sistemul integrat de cadastru și a înscrierii elementelor componente ale drumului; 16) Aprobarea modificării Anexei nr. 1 din HCJ Brăila nr. 284/ 18.11.2020 privind înscrierea în cartea funciară a dreptului de proprietateț al județului Brăila asupra suprafețelor real măsurate, pe tronsoane, a drumului județean DJ 212C traseu Stăncuța – Trecere Bac și completarea datelor de identificare în inventarul domeniului public al județului Brăila, ca urmare a înscrierii elementelor componente ale drumului;17) Aprobarea înscrierii datelor de identificare în inventarul domeniului public al județului Brăila, a elementelor componente ale drumului și a dreptului de proprietate al judetului Brăila, asupra suprafețelor real măsurate, pe tronsoane, a drumului județean DJ 221 traseu Cazasu (DN 22) – Mărtăcești – Romanu – Găvani – Gemenele – Râmnicelu – Constantinești – Șutești – Ianca; 18) Aprobarea modificării Anexei nr. 1 la HCJ Brăila nr. 142/ 28.06.2022 privind înscrierea datelor de identificare în inventarul domeniului public al județului Brăila, ca urmare a înregistrărilor sistematice în sistemul integrat de cadastru și înscrierea dreptului de proprietate al județului Brăila asupra suprafetelor real măsurate, pe tronsoane, a drumului județean DJ 202A traseu Gulianca – Ariciu – M. Kogălniceanu – Boarca – Racovița – Custura – Grădiștea, ca urmare a înscrierii elementelor componente ale drumului și a înregistrărilor sistematice în sistemul integrat de cadastru; 19) Aprobarea modificării Anexei nr. 2 la HCJ Brăila nr. 203/ 30.10.2018 privind înscrierea in cartea funciară a dreptului de proprietate al județului Brăila asupra suprafețelor real măsurate, pe tronsoane, a drumului județean DJ 255A traseu limita județ Galați – Traian – DN 2B și completarea datelor de identificare în inventarul domeniului public al județului Brăila, ca urmare a înregistrărilor sistematice în sistemul integrat de cadastru și a înscrierii elementelor componente ale drumului;
20) Aprobarea modificării Anexei nr. 1 la HCJ Brăila nr. 276/ 18.11.2020 privind înscrierea în cartea funciară a dreptului de proprietate al județului Brăila asupra suprafețelor real măsurate, pe tronsoane, a drumului județean DJ 202H traseu Grădiștea – Ibrianu – Maraloiu și completarea datelor de identificare în inventarul domeniului public al județului Brăila, ca urmare a înscrierii elementelor componente ale drumului; 21) Aprobarea modificării datelor de identificare a imobilului „Sistem zonal de alimentare cu apă Gropeni – Ianca – Movila Miresii” și „Bunuri de retur aferente sistemului de alimentare cu apă executate prin proiectul – Reabilitare captare Gropeni și Stație nouă tratare, stații pompare apă brută și potabilă, conducte principale apă brută și potabilă – Sistem regional POS Mediu” aparținând domeniului public al județului Brăila, ca urmare a executării măsuratorilor topo-cadastrale; 22) Alte probleme.

  ** Președinte CJ – Francisk Iulian Chiriac; vicepreședinte – Ionel Epureanu; vicepreședinte – Ciprian Ionuț Dobre; secretarul județului – Dumitrel Priceputu.

Foto (arhiva noastră) de la o ședință anterioară

Armanda Filipine & revista Braila Chirei & Armanda Filipine

  

Camelia Potec, membră în Comitetul Executiv al Federației Europene de Natație

*Aleasă la congresul de alegeri desfășurat la Atena, acolo unde a obținut, în 2004, aurul olimpic în proba de 200 m liber

   Federația Română de Natație și Pentatlon Modern ( FRNPM ) anunță că, la finalul acestei săptămâni, la Atena s-au desfășurat congresul de alegeri al Federației Europene de Natație.

   Camelia Potec (foto) – președintele FRNPM – a fost aleasă membru în Comitetul Executiv al Federației Europene de Natație, mandat care se va desfășura între 2024 și 2028.

  Antonio Silva – președintele European Aquatics – a fost reales în funcție pentru un nou mandat.

   Federația Română de Natație și Pentatlon Modern, sub conducerea Cameliei Potac, a organizat în România trei competiții importante: Campionatul European de înot pentru juniori, Campionatul european de sărituri în apă pentru juniori – în 2022 și Campionatul European de înot în bazin scurt pentru seniori – în 2023.

** Camelia Potec s-a născut la Brăila, la 19 februarie 1982; aici a învățat să iubească sportul care i-a adus satisfacții și succes. Un rol important în această devenire, a spus-o sportiva de nenumărate ori, l-a avut regretatul ei tată, Grigore Potec – om de afaceri, membru în familia politică liberală. Una dintre performențele notabile ale Cameliei Potec a fost la Campionatul mondial de la Atena din 2004, când a obținut aurul olimpic la 200 m liber. Din 2013 este președinte FRNPM, iar din 2016 este vicepreședinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

Armanda Filipine & revista Braila Chirei & Armanda Filipine

Facilități noi, pentru transport, oferite persoanelor cu dizabilități printr-o hotărâre de Guvern

*Au fost simplificate procedurile de acordare a drepturilor de transport interurban gratuit pentru persoanele ciu handicap grav sau accentuat * De asemenea, a fost introdus cardul electronic pentru carburant

   Secretarul de stat Florin Sergiu Dobrescu, din Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, membru în PNL Brăila, anunță că Guvernul României a simplificat şi îmbunătăţit procedurile de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat. În plus, a fost introdus cardul electronic de carburant. El poate fi folosit doar pe teritoriul țării.

    Modificările sunt cuprinse în hotărâre care modifică şi completează HG nr. 1017/ 2018 privind Normele metodologice pentru acordarea acestor drepturi. Persoanele cu dizabilităţi vor primi carduri electronice de carburant pentru transport, în baza cărora se pot realiza cheltuieli anuale pentru alimentarea cu carburant în valoare de 1.500 lei pentru persoanele cu handicap grav, respectiv 750 lei pentru cele cu handicap accentuat.

   Persoanele cu dizabilităţi pot opta pentru transportul interurban gratuit sau alternativele – bonuri de carburant sau carduri de carburant. Opţiunea se face prin depunerea unei cereri electronice sau o cerere scrisă la registratura Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) în a cărei rază teritorială domiciliază persoana cu handicap, de către persoana cu dizabilitate ori de către oricare din următoarele persoane: reprezentantul legal, asistentul personal, asistentul personal profesionist sau însoţitorul, părintele, tutorele, asistentul maternal sau persoana care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului cu handicap grav sau accentuat, în baza unei măsuri de protecţie socială.

   Cererea pentru decontarea carburantului se depune la DGASPC în termen de 60 zile de la data efectuării alimentării, însoţită de bonul/bonurile fiscal(e) emis(e) de societăţile de distribuţie a produselor petroliere. Acordarea de bonuri de carburant, alimentarea cardurilor de carburant sau decontarea carburantului se face semestrial, trimestrial sau proporţional cu numărul de luni calendaristice în perioada de valabilitate a documentului/ documentelor care atestă încadrarea în grad de handicap, într-un an calendaristic.

    „Această iniţiativă reprezintă un pas important către îmbunătăţirea accesului la transport pentru persoanele cu dizabilităţi. Prin introducerea cardurilor electronice de carburant, se oferă mai multă flexibilitate şi opţiuni, permiţând beneficiarilor să aleagă soluţia care se potriveşte cel mai bine nevoilor lor individuale”, apreciază Sergiu Florin Dobrescu (foto).

Sergiu Florin Dobrescu

    Reglementările ce vizează carburantul intră în vigoare în termen de 30 zile de la publicarea HG 43/ 2023 (art. III). Textul integral al Hotărârii şi modelele de cereri/ formulare sunt disponibile pe https://monitoruloficial.ro/ . Neexercitarea dreptului de către persoanele cu handicap grav sau accentuat în anul curent nu poate fi reportat pentru anul calendaristic următor.

Florin Sergiu Dobrescu este membru al PNL Brăila. Polițist la pensie; a deținut și funcția de prefect al județului Brăila – perioada 28 octombrie 2021 până în 19 ianuarie 2022. Din august 2022 este secretar de stat la Ministerul Muncii.

Armanda Filipine & revista Braila Chirei & Armanda Filipine

Brăila. Săptămână (realmente) de foc pentru pompieri: șase incendii

*Ultimul a fost stins în data de 25 ianuarie 2924, la acoperișul unei locuințe din comuna Ciocile * Echipa ISU ”Dunărea” reamintește necesitatea respectării măsurilor preventive: curățarea sobelor, a hornurilor, a coșurilor în cazurile de încâlzire cu lemne * Se subînțelege, în orice alte situații e bine să ne asigurăm că instalațiile de încălzit sunt în regulă

   În această săptămână, pompierii militari și civili brăileni au intervenit pentru stingerea a șase incendii la locuințe. Inspectoratul pentru Situații de Urgenţă (ISU) ”Dunărea” al judeţului Brăila anunță că ultimul incendiu a fost stins în data de 25 ianuarie 2024, puțin după ora 20.00. Echipele Gărzii de intervenție Însurăței și de la Punctul de Lucru Dudești au intervenit cu două autospeciale de stingere pentru limitarea și lichidarea unui incendiu la o locuință din localitatea Ciocile. Au ars cam 120 metri pătrați de acoperiș din lemn acoperit cu tablă la casa construită din paiantă, dar și bunurile din șapte camere de locuit, un hol și o bucătărie. Cauza probabilă, spun pompierii, care a dus la producerea incendiului a fost jarul căzut dintr-o sobă cu acumulare de căldură, lăsată nesupravegheată, pe materiale combustibile. Nu s-au înregistrat victime. Foto generică, incendiu la un acoperiș

  ISU ”Dunărea” reamintește necesitatea respectării măsurilor preventive referitoare la curățarea și utilizarea mijloacelor de încălzire astfel încât să fie evitate situațiile dramatice.

   ”Înainte de utilizare este necesară curăţarea sobelor, hornurilor şi coşurilor de evacuare a fumului, verificarea cu atenţie a acestora, astfel încât acestea să nu prezinte fisuri sau crăpături și să fie izolate termic faţă de materialele combustibile. Pe timpul exploatării, pardoselile combustibile să fie protejate cu tablă metalică având dimensiunile de 50 cm x 70 cm, uşiţele focarelor şi cenuşarelor se vor menţine închise, Respectarea distanțelor la depozitarea materialelor combustibile (peste 100 cm faţă de sobele fără acumulare de căldură și peste 50 cm faţă de sobele cu acumulare de căldură), evacuarea periodică a cenuşii rezultate, după stingerea completă a resturilor de jar, într-un loc special amenajat. De asemenea, se interzice aprinderea focului în sobe prin stropirea cu lichide combustibile (benzină, motorină, petrol etc.), utilizarea sobelor cu uşiţele focarelor şi cenuşarelor defecte sau fără acestea, folosirea lemnelor mai lungi decât vatra focarului sobei, supraîncălzirea sobelor, depozitarea în încăperile în care sunt amplasate sobele, a materialului combustibil pentruconsum, peste necesarul pentru 24 ore. Nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi sau cu uşa încuiată la încăperile unde sunt în funcţiune aceste mijloace de încălzit”.

Armanda Filipine & Armanda Filipine & manager revista Braila Chirei

La dramaticul brăilean, final de săptămâna care merită să fie cu toți iubitorii de teatru

*Sâmbătă și duminică, 27 și 28 ianuarie 2024: ”Scene din viața Mariei Filotti” și ”Bădăranii”

  Sâmbătă – 27 ianuarie 2024 – ora 18.00, „Scene din viața Mariei Filotti” (în foto 1 actrița Ramona Gângă în rol principal), regia Matei Lucaci-Grunberg;

  Duminică – 28 ianuarie 2024 – ora 18.00, „Bădăranii” (foto 2), regia Petru Vutcarau. Rămâne valabil ce am scris la https://brailachirei.wordpress.com/2018/01/30/dupa-premiera-de-la-tmf-sau-cum-ajungem-sa-iubim-badaranii/ (dar și în revista brăileană ”Luceafărul literar și artistic”) – ba cred că voi merge să revăd frumusețea de spectacol.

Nu cred că mai trebuie explicat de ce merită… Dar, pentru cei care nu au vizionat cele două producții (prima e o premieră recentă), spun că sunt scenarii bune, actorii din distribuție joacă impecabil – e și greu să nu joci bine când piesele sunt atât frumos construite! Subiectul din prima piesă îl găsiți în volumul de memorii „Am ales Teatrul” de Maria Filotti (îngrijit de fiul ei, Ion Filotti Cantacuzino). Despre a doua piesă nu mai trebuie (cred) să spun că este după Carlo Goldoni. Dar trebuie să (re)amintesc că tot ce veți vedea regizat aici de Petru Vutcărău este de-o finețe de bijutier.

Pentru cei care iubesc Teatrul și încearcă să înțeleagă ce e (de fapt) pe scenă, invitația nu mai e un simplu anunț. Este o repetiție a ceea ce subliniez de ani… că merită să mergi la teatru (repet TEATRU… nu divertisment!). Ajută!

Armanda Filipine & Armanda Filipine & revista Braila Chirei

Concursul „Sanitarii Pricepuți”, oportunitate pentru elevi de a învăța elemente de acordare a primului ajutor

*Se derulează în școli, încă din 1962, sub coordonarea Crucii Roșii Române * La faza națională, brăilenii au obținut adesea locuri fruntașe – coordonator fiind Gina Sandu – asistent medical școlar

   Educația pentru sănătate, foarte importantă (nici nu ar mai trebui să repetăm acest aspect), ar trebui realizată de la vârste mici – nu doar spălatul pe mâini, pe dinți etc. Acordarea primului ajutor merită să facă, de asemenea, parte din programul de educație pentru tânăra generație.

  Concursul „Sanitarii Pricepuți” dedicat elevilor de liceu și gimnaziu, organizat de Crucea Roșie Română în colaborarea cu școlile, exact de acest aspect se ocupă – de învățarea noțiunilor privind acordarea primului ajutor. Medicii și asistenții medicali din rețeaua școlară amintesc permanent tinerilor care doresc să facă parte din echipaje că această pregătire salvează, realmente, vieți. Elevii care doresc să participe la ediția din acest an a concursului „Sanitarii Pricepuți” sunt invitați să completeze formularul de înregistrare până în luna martie 2024 (formular disponibil la https://sanitariipriceputi.ro/).

   În perioada martie – iulie 2024 vor fi organizate cursuri de formare sub îndrumarea medicilor și asistenților medicali școlari, acolo unde vor exista doritori, dar și la filialele județene ale Crucii Roșii. După constituirea echipajul, înscrierea la concurs se realizează pe platforma Sanitarii Pricepuți în perioada 1 mai – 30 mai 2024. Faza județeană se va desfășura în perioada 15 mai – 30 iunie 2024, iar faza națională în luna iulie 2024.

   La nivel național, elevii din gimanziu și cei din licee merg separat, o dată la doi ani. Faza națională din 2023, desfășurată pentru liceeni la Olănești, a avut și câștigători brăileni. Echipajul de la Brăila. format din elevi de la Colegiul Național „Gh. Munteanu-Murgoci”, a fost pregătit de Gina Sandu – asistent medical în rețeaua școlară. De altfel, Gina Sandu a pregătit foarte mulți ani echipajele elevilor brăileni, inclusiv de gimnaziu, și de cele mai multe ori s-au întors acasă cu premii; semn că elevii și-au însușit temeinic noțiunile de prim ajutor, iar „profesorul” a fost exact cum trebuia să fie.

  ** „Sanitarii Pricepuți” este singurul concurs dedicat sănătății și primului ajutor în școlile din România. El se organizează din 1962.

Armanda Filipine & revista Braila Chirei & Armanda Filipine

Comuna brăileană Berteștii de Jos, contract nou de reparații drumuri prin programul ”Anghel Saligny”

*Deputatul Alexandru Popa: îl felicit pe primarul Costel Capbun, om dedicat comunității

    La Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a fost semnat recent un contract de finanțare în valoare de 1.354.261, 87 lei destinat comunei brăilene Berteștii de Jos – Costel Capbun, primar. Contractul se va derula prin intermediul Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” care gestioneaz[ bugetul pentru reparații drumuri, apă, formarea de rețele noi de gaze naturale.

  Alexandru Popa, deputat și președinte PNL Brăila: ”Anul 2024 începe cu o veste bună pentru comuna Berteștii de Jos. Contractul semnat cu MDLPA pentru realizarea obiectivului de investiții <Modernizare străzi secundare în satul Berteștii de Jos>. Primăria comunei Berteștii de Jos are în vedere un obiectiv important, care înseamnă realizarea unei șosele de centură, iar acest lucru se va obține în baza a trei proiecte diferite, care vor viza fiecare dintre cele trei sate componente. Pentru primele două proiecte s-au semnat deja contractele de finanțare, iar pentru cel de-al treilea proiect se vor primi fonduri în perioada imediat următoare. Valoarea totală a celor trei proiecte este de circa 4.6 milioane lei. Îl felicit pe domnul primar Costel Capbun și pe cei din subordinea sa care au lucrat la aceste proiecte pentru faptul că au obținut banii necesari pentru punerea lor în practică. Merită menționat că localitatea Berteștii de Jos este 100% asfaltată. Așa cum se întâmplă și în alte localități din județ cu primari dedicați comunității, la Berteștii de Jos se vede mâna de gospodar a primarului Costel Capbun”.

În foto, de la stânga, primarul Capbun, ministrul Adrian Ioan Veștea , Alexandru Popa

Armanda Filipine & Armanda Filipine & revista Braila Chirei

Invitație la teatrul „Cărăbuș”: spectacolul „Cântecul privighetorii”

*Duminică, 27 ianuarie 2024, de la binecunoscuta oră 11.00

   Teatrul de păpuși „Cărăbuș”, Daniela Mihovici director, a programat pentru duminică – 27 ianuarie 2024 – de la binecunoscuta oră 11.00 spectacolul „Cântecul privighetorii” inspirată de povestea lui Hans Christian Andersen în regia lui Toma Hogea – o poveste din lumea niponă. Va fi, cu certitudine, remarcată scenografia semnată Mihai Pastramagiu, cel care a gîndit și păpușile. Proiecțiile din spectacol sunt realizate de Sebastian Țineghe. Muzica originală – inspirată, ca de fiecare dată – aparține lui Cari Tibor.

   Distribuția de afiș este următoarea: Iulian Gheorghe, Ioana Popescu, Gabriela Picuș, Sofia Gabriela Cătrună, Aurora Popescu, Valentina Lepădatu, Ștefana Mihaela Niță, Ionuț Ghinea.

   Este un spectacol cu actori; adresabilitatea – copii cu vârste între 5 și 14 ani. Premiera a avut loc în septembrie 2020.

Rezervări bilete, la numărul de telefon 0787 515 344, de luni până vineri între orele 8.00 – 16.00.

Armanda Filipine & Armanda Filipine & revista Braila Chirei

Concurs istoric ”656 de ani de la prima atestare documentară a Brăilei” al Centrului Județean de Excelență Brăila, secțiunea I

*Au participat elevi din ciclul de învățământ primar, tema fiind ”Postere istorice dedicate monumentelor Brăilei” * Competiția face parte din proiectul interjudețean ”Valori naționale și locale”

   Centrul Județean de Excelență Brăila ( Centrul Județean de Excelență ) – prof. dr. Ștefan Aftodor (Stefan Aftodor ) director, din Inspectoratul Școlar Județean (ISJ – Inspectoratul Școlar Județean Brăila) Brăila, a propus elevilor din toate școlile brăilene (nu doar celor care frecventează cursurile de excelență) concursul istoric ”656 de ani de la prima atestare documentară a Brăilei” (Nota noastră. Evident, cu ocazia împlinirii la 20 ianuarie 2024 a acestui număr de ani, 656, de la semnarea documentului în care se află numele cetății Brăila – în două exprimări”Braylan”/ ”Braylam” -, document scris în limba latină la curtea domnitorului Vladislav I al Țării Românești și în care sunt enunțate câteva privilegii pentru negustorii brașoveni care circulau la sud de Carpați; documentul se află la Arhivele Naționale Brașov – bineînțeles, dacă se va descoperi un alt document, mai vechi, unde s-ar afla numele Brăilei, acela va deveni atestarea documentară...).

    Concursul face parte din proiectul interjudețean ”Valori naționale și locale”, care acum mai bine de zece ani era doar județean. În proiect se desfășoară mai multe activități, din anul școlar 2022-2023 și cu parteneri din alte județe. În acest an școlar, participă la proiectul interjudețean al Centrului Județean de Excelență Brăila și Centrele Județene de Excelență din Buzău, Galați, Ialomița, Tulcea și Vaslui (cum s-a întâmplat și la concursul istoric de anul trecut).

    Deocamdată, concursul de istorie amintit are doar competitori din școli brăilene și se desfășoară în perioada 20 – 26 ianuarie 2024. O primă secțiune a concursului a fost cea cu tema ”Postere istorice dedicate monumentelor Brăilei” dedicată elevilor din ciclului primar. Faza județeană s-a desfășurat în sala de festivități de la Colegiul Național ”Ana Aslan” în 19 ianuarie 2024. Participanții au prezentat în fața colegilor posterele, au explicat cum s-au priceput mai bine ceea ce și-au ales ca temă și au dat detalii, semn că s-au documentat și au început să înțeleagă ce înseamnă monumente (și care e diferența dintre acestea, când vine vorba de construcții, și celelalte edificii urbane). Au participat 12 echipaje. S-au oferit diplome și cărți din partea Centrului de Excelență.

  Juriul secțiunii a fost alcătuit din prof. Ecaterina Bonciu ( Cati Bonciu ) – inspector școlar învățământ primar la ISJ Brăila, prof. Silvia Manea și prof. dr. Ștefan Aftodor. Mai multe foto la https://www.facebook.com/ArmandaFilipine/posts/pfbid02ZTy33SSGbvM5Wgaf9GNeFiSzwTHxwxGMeWs5sqQ2q5ecjZvSvcvafTKUZ7E9M5aGl

  

Palmares secțiunea I – ”Postere istorice dedicate monumentelor Brăilei”

Premiul I: Anastasia Maria Zaval de la Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu”, prof. înv. primar Rodica Colț (poster ”piața Traian”); echipajul Maria Antonia Petre, Alexandru Matinciu de la Școala ”M. Eminescu”, prof. înv. primar Rodica Colț (poster ”Nedelcu Chercea”); echipajul Anca Voinea, Elena Alexandra Selin de la Școala Gimnazială ”Al. I. Cuza”, prof. înv. primar. Mihaela Bănică (poster ”Moara Violatos”); echipajul Karina Mocanu, Daria Manolescu de la Colegiul Național Pedagogic ”D. P. Perpessicius”, prof. înv. primar Iuliana Pătrașcu (poster ”Perpessicius”); echipajul Pavel Corneanu, Giulia Elena Enache, Cristiana Maria Lazu de la Colegiul Național ”Ana Aslan”, prof. înv. primar Luminița Gheorghe (poster ”Ana Aslan”); echipajul Antonia Maria Uță, David Andrei Mavrodin de la Școala Gimnazială ”Ion Băncilă”, prof. înv. primar Adelina Scară (poster Teatrul ”Maria Filotti”);

Premiul al II-lea: echipajul Andrei Ianis Verona, Sonia Maria Sâmpetru de la Școala Gimnazială ”Ion Creangă”, prof. înv. primar Lavinia Halici (poster Casa memorială ”Ana Aslan”); echipajul Anastasia Elisa Roman, Rareș Călin de la Școala Gimnazială ”Mihu Dragomir”, prof. înv. primar Alina Smeu (poster ”Căpitănia portului”); echipaj Iulia Ștefania Moraru, Gabriel Roșioru de la Școala ”Mihu Dragomir”, prof. înv. primar Alina Smeu (poster ”Biserica Sf. Nicolae”);

Premiul al III-lea: echipajul Daria Frățilă, Denisa Cojan de la Liceul cu Program Sportiv, prof. înv. primar Camelia Podaru (poster ”Panait Istrati”); echipaj Aida Mușat, Eana Neacșu, Aisha Humă de la Școala Gimnazială particulară „Dr. Luca”, prof. înv. primar Andreea Dima și prof. Anca Bratu (poster „Casa Irimia”); echipaj Andrei Stan, Maya Postolache, Marius Coteț, Ana Sechelariu de la Școala ”Dr. Luca”, prof. înv. primar Andreea Dima și prof. Anca Bratu (poster „Casa Irimia”).

  Următoarea secvență a concursului se desfășoară în parteneriat cu Biblioteca Județeană ”Panait Istrati”, în 26 ianuarie, la sediul partenerului. Atunci vor fi premiați elevii de liceu care s-au calificat în faza județeană a secțiunii de eseuri (secțiunea III a competiției) cu tema ”Personalități ale culturii brăilene care ne inspiră” și elevii din ciclul gimnazial vor prezenta lucrările lor în secțiunea a II-a, concurs PPT-uri cu tema ”Monumentele preferate ale orașului meu”.

Armanda Filipine & revista Braila Chirei & Armanda Filipine

   

 

   

Cercuri pedagogice cu educatori, primele întâlniri în grădinițele de la Brăila

*În perioada 15 – 18 ianuarie 2014 s-au desfășurat mai multe reuniuni ale cercurilor pedagogice din segmentul educației timpurii sub coordonarea inspectorului școlar Paula Ștergărel

  La Brăila, primele întâlniri de tipul cercurilor pedagogice ale lui 2024 au fost educatorii, cei care predau în mediul preșcolar. În perioada 15 – 18 ianuarie 2024, cadrele didactice au avut primele cercuri pedagogice, scopul acestora fiind – așa cum se știe – valorificarea experienței, dar și învățarea de tehnici, practici noi care să fie aplicate la clasă în educația timpurie. Coordonatorul activităților a fost prof, Paula Ștergărel – inspectorul școlar pentru educație timpurile din Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Brăila. Fiecare cerc pedagogic și-a ales o valoare și s-au întocmit planificări model și s-au susținut activități integrate demonstrative pe baza acelei valori. Programul fiecărei zile a cuprins prezentarea comunicărilor metodico-științifice, activități integrate demonstrative (exemple practice din activitatea didactică), repere metodice – structură proiect didactic, planificare săptămânală completată-model, conținuturi matematice și psiho-motrice anuale, pe toate nivelurile de vârstă și, nu în ultimul rînd,
ateliere de lucru.


   Prima reuniune s-a desfășurat în 15 ianuarie 2024, respectiv activitatea Cercurilor pedagogice nr. 1 și 2 educație timpurie. Inspectorul școlar pentru educație timpurie Paula Ștergărel a punctat anumite secvențe ale temei alese, respectiv ”Importanța educației pentru valori în educația timpurie”. Valorile vieții sunt credințe fundamentale de bază care întăresc întreaga ființă a copilului, modeleaza caracterul, ghidează comportamente și obiective – aceste idei au fost reamintite. Fiind Ziua Eminescu și Ziua Culturii Naționale, printre valorile numite au fost și cele definitorii ale identității naționale. Activitățile ale acestor cercuri (foto 1, 2 și 3 – imagini via Paula Ștergărel) s-au axat pe două valori, prietenia și bunătatea, ele putînd fi prezentate copiilor la grădiniță în fațete diverse, prin metode educaționale cu varii forme.

  Aceeași temă – ”Importanța educației pentru valori în educația timpurie”, la Cercurile metodice nr. 5, 6 și 8. desfășurate în 16 ianuarie (foto 4 și 5). Împreună cu inspectorul școlar pentru educație timpurie Paula Ștergărel, educatorii au împărtășit experiențe și au aflat informații noi, din prezentările colegilor.

  De această dată, au fost alese altruismul, prietenia și generozitatea din multitudinea de valori care trebuie să fie prezentate la clasă astfel încât ele să poată deveni repere în viața copilului. Mai mult, dezvoltarea adecvată a conținutului lor specific ajută la formarea ca reacție naturală. Când aceste reacții naturale sunt începute din copilărie e cu atât mai bine pentru dezvoltarea viitorului adult.

   În 17 ianuarie (foto 6) s-au desfășurat Cercurile pedagogice nr. 3, 4 și 7. Aici a participat și prof. dr. Cătălin Canciu – inspectorul școlar general al ISJ Brăila. Pe lângă prezentările tematice, interactive, au avut loc schimburi de experiență, au fost vizionate activități didactice demne de a deveni modele de lucru. Inspector școlar Paula Ștergărel nu a uitat să sublinieze că perfecţionarea activităţii didactice este esențială, mai ales că educația timpurie este piatra de temelie în formarea, dezvoltarea și orientarea pe scară valorică a preșcolarilor.

  

  Joi, 18 ianuarie (foto 7 – 9), au avut loc activitățile Cercurilor pedagogice 9 și 10 educație timpurie. Aceeași temă, iar ca valoare a fost aleasă bunătatea, sub toate aspectele ei, subiect principal al atelierelor. Cadrele didactice s-au bucurat atât de prezența inspectorului școlar Paula Ștergărel, dar și a inspectorului școlar general Cătălin Canciu. Și acum au fost împărtășite experiențe didactice și a fost subliniată necesitatea promovării valorilor prin educație.

 „O abordare a educației pentru valori se dovedește a fi un aspect necesar pentru a forma generații responsabile și autonome de copii și tineri. Comunicarea metodico-științifică, exemplele de bună practică și reperele metodice prezentate, atelierele de lucru unde cadrele didactice s-au implicat cu entuziasm și profesionalism, au dat valoare activității care s-a desfășurat în aceste întâlniri”, a precizat Paula Ștergărel.

Armanda Filipine & Armanda Filipine & manager revista Braila Chirei

”Povestea neamului frumos”, spectacol invitat de la Cahul în ziua Unirii la Teatrul ”Maria Filotti”

*Scris de Valeriu Butulescu și regizat de Boris Melinte, spectacolul a avut recent premiera la teatrul „Hașdeu” * La Brăila se joacă în 24 ianuarie 2024, ora 18.00 – intrare, cu invitații

La Teatrul „Maria Filotti” ( Teatrul Maria Filotti ) au fost invitați pentru sărbatorirea Unirii Principatelor Române artiști din Republica Moldova, de la Teatru republican muzical-dramatic „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul ( Teatrul ,,B. P. Hasdeu” din Cahul ). Împlinirea celor 165 ani de la alegerea domnitorului Al. I. Cuza concomitent în Țara Românească și în Moldova va fi marcată prin spectacolul „Povestea neamului frumos” de Valeriu Butulescu, în regia lui Boris Melinti. Premiera de la Cahul a avut loc în 1 decembrie 2023.

Autorului piesei a ales să prezinte o poveste inspirată de o perioadă istorică mult mai veche. Personajele principale sunt Traian și Decebal, interpreții fiind actorii Radu Corlăteanu și Igor Caras. Scenografia este semnată Andreea Melinti. Muzica este originală, compusă de Ghenadie Ciobanu.

Spectacolul invitat se joacă în 24 ianuarie 2024, de la ora 18.00 în sala mare. Intrarea se face pe baza de invitație (tel. 0239/ 613969), invitații care se acordă în limita locurilor disponibile. Foto via Teatrul ”Hașdeu”

Armanda Filipine & revista Braila Chirei & Armanda Filipine

Prin Ministerul Mediului, programul Rabla pentru sobe

*În România, a spus ministrul Fechet, se folosesc prea multe sobe cu randament mic: ele mai mult fac fum și poluare decât căldură * Ghidul de finanțare este prezentat în dezbatere publică

  Mircea Fechet – ministrul de la Mediu (https://www.mmediu.ro/) – a anunțat în conferință de presă, astăzi – 17 ianuarie 2024 – lansarea în consultare publică a Ghidului de finanțare pentru Programul privind acordarea de sprijin în vederea achiziționării de aparate pentru încălzirea locuințelor. Prin program vor fi sprijiniți cetățenii, din 27 de județe, să-și poată înlocui sobele vechi, cu unele noi. În prezent sunt tehnologii care pot să crească randamentul sobelor la peste 80%.

   „Aşteptăm cu mare interes contribuţia comercianţilor, a instalatorilor de astfel de echipamente, primăriilor din ţară şi a oricărui specialist până la urmă care ne poate da un feedback. Ne dorim ca acest program să reducă cheltuielile românilor cu încălzirea, la fel cum ne dorim în mod suplimentar să avem şi un aer mai curat. Programul este unul pilot. Se adresează pentru început comunelor din 27 judeţe situate în zonă montană, aşa cum este definită de legislaţia în vigoare, respectiv de Legea muntelui. Acolo ştim că iernile sunt mai lungi şi mai grele. Ne adresăm comunelor, dar probabil şi altor tipuri de unităţi administrativ-teritoriale, cum ar fi satele aparţinătoare ale oraşelor şi ale municipiilor”, a afirmat Mircea Fechet.

   Programul Rabla pentru sobe are un buget de 500 milioane lei și se adresează solicitanților din comunele montane din 27 județe, conform Legii muntelui nr. 197/ 2018. Se acordă unui solicitant finanțare 70% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 10.000 lei, inclusiv TVA, pentru fiecare aparat de încălzire care deserveşte o gospodărie.

   Aparatele pentru încălzirea locuințelor vor putea folosi drept combustibil lemnul pentru foc, peleți sau bricheți, fiind acceptate inclusiv termosobele, șemineele, termoșemineele care respectă standardele din Directiva EcoDesign: putere nominală de 8kw – 35kw, randament de minimum 80%, emisii de particule (PM) sub 40mg/m3, emisii de gaze volatile sub 120 mg/ m3, emisii de monoxid de carbon sub 1500 mg/ m3, emisii de oxizi de azot sub 300 mg/ m3.

   „O particularitate a României este că avem sobe pe lemn chiar şi în capitală. Probabil că nu sunt multe capitale în Uniunea Europeană unde cartiere întregi folosesc o astfel de metodă de a se încălzi în sezonul rece. Şi problema nu e reprezentată de tipul de încălzire în sine, pentru că lemnul este o resursă regenerabilă. Lemnul de foc este folosit în foarte multe alte ţări pentru încălzire şi nici nu-şi propune cineva neapărat să schimbe acest lucru, mai ales în acele comunităţi dependente, aflate în vecinătatea pădurilor. Însă lucrul la care vreau să mă refer, în primul rând, este legat de randamentul extrem de scăzut al acestora. Din discuţiile pe care le-am avut cu specialiştii, randamentul mediu în sobele din România este undeva la 30% – între 20% şi 40%. Cu alte cuvinte, 30% dintr-un buştean pus pe foc se transformă în căldură, restul se transformă în fum şi în poluare. Din acest motiv, există calcule matematice care demonstrează inclusiv faptul că o sobă cu un randament atât de scăzut poluează mai mult decât o face un camion diesel de generaţie foarte veche. Conform datelor statistice, peste 6,4 milioane metri pătraţi de lemn ajung anual pe foc. Asta înseamnă, aşa cum am spus şi mai devreme, o presiune inclusiv pe fondul forestier”, a mai precizat ministrul Mediului.

   La https://shorturl.at/elwFJ poate fi consultat ghidul.

Foto – o sobă cu vechime de peste 100 ani (via site de vânzări), dar asta s-ar putea să fie una dintre cele care produc căldură

Armanda Filipine & revista Braila Chirei & Armanda Filipine

  

”Eseuri” de Petru Pintilie, apărute la editura Proilavia

*Cartea celui care a scris monografia „Brăila”, apărută în 1965, a fost lansată în 15 ianuarie 2024 la Biblioteca Județeană ”Panait Istrati”

  La Biblioteca Județeană „Panait Istrati” s-a lansat „Eseuri” de Petru Pintilie, volum apărut la editura Proilavia a bibliotecii brăilene în cursul anului 2023. Evenimentul a avut loc în 15 ianuarie – Ziua Eminescu & Ziua Culturii Naționale (din 2011). Cartea este îngrijită de Ileana Pintilie, fiica autorului. Cuprinde eseuri, articole și note pe teme literare, autorul fiind interesat la un moment dat inclusiv de influența narcoticelor asupra unir poeți europnei de la sfîrșitul secolului XIX, a unor scriitiri americani mai aprope de timoul nodstru.

   Petru Pintilie (în volumul „Eseuri”, despre Brăila): ”S-a vorbit cândva (…) despre spiritul Brăilei, despre duhul particular al acestui oraș, care a contaminat în egală măsură și locurile, și oamenii de aici. E în componența acestui duh o dimensiune de vis și poezie, însoțită de o neostoită aspirație spre absolut, li alta – poate corectivul primei – ce se trasuce printr-un lucid și fără echivoc simț al cocretului”.

   Scriitori brăileni despre care a scris Petru Pintilie și apar în cartea ”Eseuri”: Panait Istrati, Ilarie Voronca, Leon Feraru, Konrad Bercovici – în textul critic intitulat ”Despre un spirit al Brăilei și câțiva scriitori brăileni de limbi străine” – și C. Sandu-Aldea în textul ”Pe drumul Bărăganului. Studiu introductiv”. Cartea cuprinde și o schiță, cu paginile aferente, ale unei reviste literare regională proiectate să apară în 1966 în Galați și pe care ar fi trebuit să o conducă Petru Pintilie, proiect care nu s-a mai concretizat.

   Moderator la evenimentul de lansare a fost Dragoș Adrian Neagu – managerul bibliotecii brăilene. Prof. Georgiana Troia și prof. dr. Valentin Popa, scriitor, au prezentat cartea.

  La biblioteca brăileană este disponibilă și monografia „Brăila” a lui Petru Pintilie (Editura Tineretului, 1965), în formula reeditată la Proilavia și lansată în ianuarie 2019.

** (Din biografia autorului – și nu va trebui să ne mire diferența de… prenume), date oferite de Dragoș Neagu) Petre Pintilie s-a născut în 3 decembrie 1922 la Chilia Veche, județul Tulcea. A fost recunoscut în plan profesional pentru cariera de jurnalist și cea de scriitor. Petre Pintilie a finalizat cele 12 clase la Brăila. Este absolvent al Liceului ”Nicolae Bălcescu” din Brăila. Ulterior, a plecat în Ardeal, unde a urmat Facultatea de Litere și Filosofie, la Cluj. A studiat timp de patru ani, absolvind în 1946. Apoi, Petre Pintilie a lucrat la redacția ”Lupta Ardealului”. Ca reporter, el a colaborat cu periodicele ”Scînteia”, ”România liberă”, ”Luceafărul”, ”Contemporanul”, ”Tribuna”, ”Orizont”, ”Vacances en Roumaine”. Petre Pintilie s-a aflat în detenție, între anii 1950 – 1954, fiind acuzat de politică anticomunistă. Ca scriitor, a publicat ”Paiațe și oameni” roman (Editura de Stat pentru Literatură și Artă, 1958) în colaborare cu Aurel Iosefini, ”Brăila” monografie (Editura Tineretului, 1966), ”Liziera” (Timișoara, 2001). Nu a apucat să-și finalizeze manuscrisul ”De la Edgar Alan Poe la San Antonio”. Petre Pintilie a decedat la data de 21 mai 1983.

Armanda Filipine & Armanda Filipine & revista Braila Chirei

Medicul Valeria Herdea, la șefia Casei Naționale de Sănătate

*Este și președintele Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie, vicepreședinte la Colegiul Medicilor

   Noul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) este Valeria Herdea, medic de familie cu profil pediatrie. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial luni, 15 ianuarie 2024.

   Valeria Herdea este președintele Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie, vicepreședinte al Colegiului Medicilor. A absolvit pediatrie la UMF Târgu Mureș. Că un detaliu, putem spune că este un fidel colaborator al echipei brăilene care organizează Conferința națională „Medicina de familie – Prima linie în asistența medicală” ajunsă la ediția XVIII, desfășurată în primele zile ale lui octombrie 2023, în organizarea Asociației Profesionale a Medicilor de Familie (APMF) Brăila – cu dr. Ileana Lucia Brînză (Ileana Brinza ) consilier științific, președintele onorific al APMF Brăila. La recenta ediție – dr. Viorica Naumov a fost președintele conferinței – a acestei manifestări de la Brăila, dr. Valeria Herdea a susținut o comunicare pe tema vaccinării (https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1245895082710307&id=1445089699). O temă care ar trebui să suscite mai mult interes în rândul medicilor și mai ales al pacienților, în sensul că scăderea procentului de copii și adulți vaccinați conduce la răspândirea unor boli (exemple: gripa, meningita) care în perioade cu grad mai mare de vaccinare erau ținute cât de cât sub control. În foto, Valeria Herdea – din arhiva noastră – la conferința națională „Medicina de familie – Prima linie în asistența medicală” 2023

  Numirea Valeriei Herdea vine din partea PNL (dar nu este membră de partid). Așa a fost și în cazul medicului Andrei Baciu care a condus CNAS din august până în decembrie 2023 (a demisionat).

Armanda Filipine & Armanda Filipine & revista Braila Chirei

TMF. Premieră – „Lacrimile amare ale Petrei Von Kant”

*Textul lui Reiner Werner Fassbinder este regizat la Brăila de Eugen Gyemant

   Teatrul „Maria Filotti” (TMF Teatrul Maria Filotti ), regizor Radu Nichifor manager, a pregătit o nouă premieră. Publicul este așteptat sâmbătă și duminică, 20 și 21 ianuarie 2024, de la ora 18.00 la spectacolul „Lacrimile amare ale Petrei Von Kant” regizat de Eugen Gyemant . Textul – scris în 1972 – aparține lui Rainer Werner Fassbinder (dramaturg, actor, director de teatru, cineast german care a compus și muzică, 31 mai 1945 – 10 iun 1982), traducerea aparținând lui Victor Scoradeț. Textul („Die Bitteren Tränen Der Petra Von Kant” în original – lb. germană) a fost dramatizat, dar și transformat în film de autorul lui (https://en.m.wikipedia.org/…/The_Bitter_Tears_of_Petra…) – o dramă psihologică romantică din noul val al filmului vest german. Foto: posterul filmului omonim realizat de Reiner Werner Fassbinder

  Distribuția de la dramaticul brăilean este următoarea: Petra von Kant – Ramona Gângă; Valerie von Kant – Flori Popa; Gabrielle von Kant – Iulia Vasilescu; Sidonie von Grasenabb – Elena Andron; Karin Timm – Corina Borș; Marlene – Ileana Ursu.

   ”Spectacolul spune povestea Petrei von Kant, o femeie cu o cariera de designer vestimentar împlinită, dar care în plan amoros se confruntă cu situații dramatice ce își pun amprenta asupra destinului ei, scoțând la iveală vulnerabilități și laturi ascunse ale personalitatii ei” – ni se povestește în invitație.

   Piesa este prezentată în sala de conferințe & Sala Oglinzilor. În atenția publicului. Limita de vârstă este 18+. Spectacolul conține efecte stroboscopice. Nu este recomandat persoanelor cu fotosensibilitate și celor care suferă de epilepsie. Bilete, la agenția TMF și la https://www.blt.ro/lacrimile-amare-ale-petrei-von-kant.html pe platforma online.

** Eugen Gyemant a pus în scenă la Brăila și spectacolul ”Îndoiala” de John Patrick Shanley, premiera – în noiembrie 2014 (era Lucian Sabados directorul dramaticului). Un text care pune probleme, din zona educației, de conștiință, de credință etc. Distribuția de atunci: Liliana Ghita, Emilian Oprea, Ramona Ginga, Corina Moise și copii – Sorin Dragu, Andrei Nicolae Caplea. De asemenea, Eugen Gyemant a semnat – la TMF – dramatizarea piesei ”Vițelul de aur” după Ilf & Petrov, regizată de Radu Iacoban – premiera, în mai 2021.

Armanda Filipine & Armanda Filipine & revista Braila Chirei

Premianții Galei Tinerilor Scriitori/ Cartea de poezie a anului 2023

*Manifestare desfășurată la MNLR, cu Dan Mircea Cipariu amfitrion * Scriitorii premiați: Radu Vancu, Maria Martelli, Emilia Faur, Daiana Gârdan, Ligia Keșișian

  Gala Tinerilor Scriitori/ Cartea de poezie a anului 2023 și-a desemnat câștigătorii. Altfel spus, avem de aici… sugestii de cărți de citit. Scriitorul Radu Vancu a primit premiul Cartea de poezie a anului 2023 pentru volumul „Kaddish” (https://maxblecher.ro/kaddish.phpCasa de Editură Max Blecher ).

   Maria Martelli, autoarea cărții „Cea mai norocoasă ființă” (https://fractalia.ro/wp-content/uploads/2023/10/Cea-mai-norocaosa-fiinta.jpg – editura FrACTalia), Emilia Faur pentru volumul „Viața e a mea” (https://polirom.ro/ego-proza/8083-viaţa-e-a-mea.htmlEditura Polirom ), Daiana Gârdan, autoarea cărții „Între lumi. Romanul românesc în sistemul literar modern” (https://www.casacartii.ro/editura/carte/intre-lumi-romanul-romanesc-in-sistemul-literar-modern/ – Casa Cărții de Știință) și Ligia-Verkin Keșișian pentru cartea „Anul tigrului de apă” (https://maxblecher.ro/anul_tigrului_de_apa.php – Casa de Editură Max Blecher) sunt câștigătorii Galei Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2023 (manifestare anunțată de noi la https://brailachirei.wordpress.com/2024/01/09/gala-tinerilor-scriitori-cartea-de-poezie-2023/). Ei și-au primit distincțiile în evebiemntul desfășurat la Muzeul Național al Literaturii Române din capitală, în 15 ianuarie 2024 – de Ziua Națională a Culturii & Ziua Eminescu. A fost transmisie live la Arte frumoase la Radio România Cultural .

  Juriul care a decis premiile: Cristina Bogdan, Bianca Cernat și Cosmin Perta. Afișul și diplomele au fost realizate de artistul vizual Mihai Zgondoiu.

   La festivitatea de premiere a fost și un program muzical cu invitați speciali, soprana Ana Godoroja și pianista Andra Bacila, studente la Academia Regală de Muzică din Londra, dar și cu Mike Godoroja & Blue Spirit. Producător eveniment: Anamaria Spataru. Amfitrion: Dan Mircea Cipariu . Coproducător: Radio România Cultural.

Foto 1 Cristian Sultana, foto 2 – 5 cărțile premiate

Armanda Filipine & Armanda Filipine & revista Braila Chirei

„Perpessicius – farmecul manuscriselor eminesciene”, expoziție la muzeul brăilean

*Realizată de secția Memoriale & casa memorială „Perpessicius” în colaborare cu Muzeul Literaturii Iași și MNLR

   Ziua Culturii Naționale, deopotrivă aniversarea celor 174 ani de la nașterii poetului național Mihai Eminescu – 15 ianuarie 2024 – a fost marcată la Muzeul Brăilei „Carol I” prin vernisarea expoziției „Perpessicius – farmecul manuscriselor eminesciene” cuprinzând facsimile și documente originale din colecțiile casei memoriale „D. P. Perpessicius” – parte a secției Memoriale din Muzeul Brăilei „Carol I”, din colecțiile Muzeelor Naționale ale Literaturii Române din București ( Muzeul Naţional al Literaturii Române MNLR) și cel din Iași.

De asemenea, în casetele expoziționale (foto de Armanda Filipine) din holul de intrare al sediului muzeal brăilean sunt prezentate și medalii, sub genericul „Simbol. Eminescu”. La vernisaj au rostit alocuțiuni Costin Croitoru – managerul Muzeului Brăilei „Carol I”; Zamfir Bălan și Ionuț Ciprian Dobre – unul dintre cei doi vicepreședinți de la Consiliul Județean Brăila. Expoziția mai rămâne câteva zile la dispoziția publicului,

   Expoziția a fost realizată de cercetătorul Zamfir Bălan de la muzeul brăilean și Liliana Șerban – muzeograf coordonator de la casa memorială „Perpessicius” ( Muzeul Brăilei Casa Perpessicius ). Cum am menționat, o parte a documentelor sunt aduse de la MNLR și de la Muzeul Literaturii Iași.  

** Zamfir Bălan și Liliana Șerban au ales să prefațeze expoziția cu două citate din opera lui Dumitru Panaitescu Perpessicius (22 oct 1891, Brăila – 39 mart 1971, București) – despre care nu mai trebuie să repetăm că este descoperitorul lui Eminescu… pentru că munca sa de cercetare pe manuscrisele eminesciene a dat la iveală contemporaneității pe cel acum numit poetul național.

Un drum prin Dedalul manuscriselor eminesciene e o călătorie din cele mai aventuroase. Însă la capătul ei te așteaptă, ca-n cel mai somptuos basm oriental, comorile norocosului Aladin. Nu-ți trebuie vreo lampă fermecată. Din fiecare pagină o flacără jucăușă îți arată drumul și tezaurul. Aibi numai încredere. Apropie-te cu smerenie și sufletul poetului, prezent în fiece silabă și-n fiecare stih oricât de tainic, îți va vorbi și va pune capăt îndoielilor tale. Nimic din ce-a căzut pe paginile acestea sacre n-a fost zvârlit la întâmplare. Aici și piatra e fertilă. Orice sămânță germinează. Apleacă-te și-i vei culege rodul” & „Le va fi dat, oare, celor din pragul veacului XXI să salute ediția în foarte multe volume, integrală și critică, a operei lui Eminescu? N-ar fi exclus. Cu condiția, totuși, să se pregătească încă de pe acum. Iar o dată ajunși la liman, să recunoască franc că altcumva nu era cu putință, că tânguirile de până atunci fuseseră nejustificate, și că editorii dinaintea lor pot să doarmă liniștiți în lințoliile lor de veci. Pentru că fiecare dintr-înșii, ne vom fi fost făcut, în felul său, datoria” – din cartea „Alte mențiuni de istoriografie literară și folclor” semnată Perpessicius (Editura de stat pentru literatură și artă, 1957)

Armanda Filipine & Armanda Filipine & manager revista Braila Chirei