Pentru copiii şi tinerii din categorii defavorizate – proiecte europene la ISJ Brăila


       La Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Brăila s-au lansat vineri, 10 septembrie, două proiecte de anvergură, ambele cu finanţare europeană prin POSDRU (Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane) de aproximativ 10.000 de euro şi care au ca scop sprijinirea copiilor şi tinerilor cu cerinţe educaţioanle speciale (CES), a celor din medii defavorizate sau din categorii de risc social astfel încât aceştia să nu renunţe la şcoală şi să nu intre în viaţă fără o pregătire psiho-socio-profesională cât de cât utilă propriilor lor interese. Proiectele se derulează de către ISJ Brăila în parteneriat cu Universitatea “Al. I. Cuza” din Iaşi – unitate coordonatoare, dar şi cu instituţii similare din alte cinci judeţe: Botoşani, Iaşi, Maramureş, Mureş, Vaslui.

        Practic, au fost lansate Proiectul Salvaţi Copiii de Abandon şi Neintegrare (SCAN) cu motto-ul “Cartea-n toate!” – şi Proiectul Cerinţe Educaţionale Speciale pentru Toţi (CESPet) derulat sub genericul “Şi tu poţi”. Campanii de conştientizare, studii de impact, realizarea de parteneriate părinţi – şcoală – comunitate, activităţi de reintegrare a elevilor în unităţile de învăţământ,  furnizarea de programe flexibile gen “a doua şansă”, acordarea de sprijin material şi burse, cursuri de formare pentru cadre didactice – 1.600 în ambele proiecte – sunt doar câteva din activităţile propuse şi care vor fi finanţate cu bani europeni.

        La eveniment au fost prezenţi prof. univ. dr. Laurenţiu Şoitu de la Iaşi, dar şi managerii proiectelor – dr. Oana Beldianu, dr. Angelica Hobşilă, şi economist Alina Vornicu – care se ocupă de monitorizare. De asemenea, au participat directori de şcoli, conducerea Centrului de Resurse Educaţionale, psihopedagogi.

Excelentă colaborare ISJ –  Primărie, în ciuda situaţiei politice

     Prof. Viorel Botea –  inspectorul şcolar general al ISJ Brăila  – a ţinut să precizeze necesitatea acestui gen de proiecte în condiţiile în care şcoala se cuvine să se ocupe în egală măsură de obţintrea înaltei performanţe – la olimpiade şi concursuri – dar şi a performanţei de zi cu zi, aceea care ne permite să facem faţă oricăror provocări din viaţa reală. Or, exact acest gen de copii din categoriile menţionate şi care sunt grupul ţintă din proiectele lansate, categorii vulnerabile social pentru care nu este suficient să se aloce bani, ci este necesară atenţie, dragoste, înţelegere. Totodată, Viorel Botea a ţinut să remarce excelenta colaborare – “conlucrare inteligentă, colaborare bună, respect pentru comunitate”, este exact exprimarea lui Viorel Botea în context – pe care ISJ în actuala formulă o are cu primăria municipiului condusă de Aurel Gabriel Simionescu, în ciuda unei situaţii deloc comode din punct de vedere politic, cei doi fiind din partide diferite şi din tabere diferite, putere şi opoziţie. În replică, primarul a subliniat că aşa se cuvine să fie, pentru că în brambureala legislativă, legi fiind destule, nu trebuie decât bunăvoinţă şi aplicarea celor existente. Mai mult, Gabriel Simionescu le-a reamintit dascălilor că problemele tinerilor trebuie depistate din timp, să nu se ajungă la abandon şcolar în liceu sau altele şi mai grave atâta timp cât elevul se află oricum sub ochii profesorilor ani şi ani.

      Un cuvânt de suflet şi îmbărbător deopotrivă a fost rostit la eveniment de subprefectul Veronica Macri, specialist în asistenţă socială, care  reamintit de existenţa la nivelul Prefecturii a Comisiei de Incluziune Socială, din care face parte şi ISJ, aici putându-se solicita sprijin şi soluţii la diversele probleme de gen.

ISJ devine beneficiar al încă unui proiect european

      Nu în ultimul rând, prof. Romeo Cezar Mocanu – inspectorul şcolar general adjunct al ISJ Brăila, cel care s-a ocupat până la intrarea pe această poziţie de conducere de proiectele europene la nivelul ISJ – a primit, nu fără emoţie, laudele şi mulţumirile colegului său din poziţia superioară ierarhic, şi a venit cu precizări despre iminenta semnare a unui alt important proiect european. Acesta are ca obiectiv asigurarea unor cursuri de calificare pentru 2.500 de cadre didactice din judeţele Brăila şi Prahova. Aici, ISJ Brăila are parteneri ISJ Prahova, Casele Corpului Didactic Brăila şi Prahova, dar şi Universitatea Petrol şi Gaze Ploieşti care se va ocupa de organizarea cursurilor. Luni, 13 septembrie, se semnează acest proiect la Bucureşti, a cărui valoare este de 4 milioane euro şi a fost depus de ISJ Brăila.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.