Finalizarea Proiectului „Treburi vechi la vremuri noi!”


* Intalnirea are loc la Muzeul Brailei, partener al Asociatiei „Proilavia” in derularea proiectului finantat UE

DSCF0589 Proilavia    Astazi, 4 iulie 2013, de la ora 11.00, la sediul Muzeul Brăilei (Piața Traian nr. 3) are loc activitatea de finalizare a Proiectului „Treburi vechi la vremuri noi!” finanțat de Comisia Europeană prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, Programul Tineret în Acțiune – Acțiunea 1.2 / Inițiative ale tinerilor. Organizator și coordonator al proiectului este Asociația Clubul de turism „Proilavia”” Braila.

DSCF9652 Proilavia     Din programul zilei:

–  prezentarea unui studiu privind viața la țară în comuna Viziru, realizat de tinerii din comunitatea locală;

– expoziție fotografică cu activitățile din perioada derulării proiectului;

–  diseminarea rezultatelor proiectului.

DSCF9599 Proilavia   Prezintă Lala Gabriel – presedintele  Asociației  „Proilavia și dr. Brândușa Ilie – Muzeul Brăilei, secția „Etnografie și Artă Populară”.

Participă tinerii din comuna Viziru implicați în proiect – al carui obiect este, in principal, cercetarea patrimoniului imaterial (dar atat de valoros!).

    Am anuntat inceperea proiectului la https://brailachirei.wordpress.com/2013/02/26/asociatia-proilavia-un-nou-proiect-tia-in-comuna-braileana-viziru/ iar imagini de la conferinta de presa  gasiti la https://www.facebook.com/media/set/?set=a.433152543444007.1073741830.196618800430717&type=3  in pagina facebook a revistei de cultura si informatie „Braila Chirei’ (administrator si redactor unic Armanda Filipine)

Nota: bucuria inititorilor si a partenerilor a fost nu doar implicarea unor tineri din mediul rural in activitati culturale si de cercetare de tip muzeal, ci si crearea unei baze de date reale, utile si interesante cu informatii brute, netrucate, cu fotografii si povesti despre intamplari de altadata culese de tineri de la rude si vecini in varsta, date esentiale din istoria vie a spatiului Baraganului – atat de frumos conturat in cuvinte de ganditorul Nae Ionescu, filosoful Vasile Bancila, scriitorul academician Fanus Neagu – cu totii nascuti in zona braileana. Si pentru ca l-am mentionat pe Maestrul Metaforei, Fanus Neagu, cum l-au numit criticii de profil, va pot spune ca in data de 2 iulie, la Casa Memoriala din comuna Gradistea – inaugurata la 2 iulie 2011, amanunte la http://brailachirei.wordpress.com/2011/07/02/inaugurarea-casei-memoriale-%E2%80%9Efanus-neagu%E2%80%9D-la-gradistea-natala-in-judetul-braila/   – ii astepta pe membrii echipei de proiect profesorul Nicu Negoita – cel care a contribuit decisiv la demararea actiunilor privind infiintarea spatiului muzeal si l-a convins pe maestru sa accepte ideea (bolnav fiind si aflat in imposibilitatea de a veni la Gradistea, scriitorul lasase initial mana libera surorii sale inclusiv sa vanda casa bunicilor… care acum, spre incantarea iubitorilor de literatura, este loc de pelerinaj pentru toti cei care nu uita pe minunatul scriitor).

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.