Soprana Mariana Nicolesco, la reuniunea UNESCO din Paris


* „Arta ne revelează deopotrivă adevărul şi frumosul (…), nimic nu-i poate apropia pe oameni mai mult decât cântul„, a afirmat artista lirica in contextul intalnirii la nivel inalt * Mariana Nicolesco este detinatoarea titlului de Artist UNESCO pentru pace si a Medaliei UNESCO pentru merite artistice * Soprana sustine la Braila, din doi in doi ani, cursuri de maiestrie artistica Master Classes si este prezenta, trup si suflet, la Festivalul International „‘Hariclea Darclee” 

Braila, prin intermediul Festivalului-Concurs International de canto „Hariclea Darclee’, beneficiaza de prezenta tonica si plina de sarm a uneia dintre cele mai  valoaroase voci ale cantului liric mondial, am numit-o pe soprana Mariana Nicolesco – n.aut. (Armanda Filipine – revista de cultura si informatie „Braila Chirei’) a carei afirmare, deplina, s-a petrecut peste hotare si care a revenit in tara, dupa decembrie 1989, pentru a preda stafeta, cum se spune, tinerei generatii care merita.

La una din recentele recentele reuniuni UNESCO la Paris, celebra soprana a facut cateva remarci demne de interes pentru intreaga comunitate – nu doar pentru cei care iubesc, inteleg si promoveaza actele culturale de exceptie. Informatiile le-am primit direct de la celebra soprana, prin intermediul Fundatiei „Darclee” Braila – la sediul ONG-ului se lucreaza intens in aceste zile pentru pregatirea unei noi editii a Cursurilor de  Maiestrie Artistica „Master Classes” de la Braila, din perioada 29 iulie – 4 august 2013 cum deja am anuntat aici http://brailachirei.wordpress.com/2013/07/01/la-braila-pregatiri-pentru-master-classes-cu-mariana-nicolesco/

Mariana-Unesco 1  Celebra soprană Mariana Nicolesco, laureată  a Medaliei UNESCO pentru merite artistice “în semn de recunoaştere a performanţelor sale pe scenele marilor teatre de operă ale lumii”, şi Artist UNESCO pentru Pace “în semn de recunoaştere a angajamentului său în favoarea moştenirii muzicale, a creaţiei artistice, a dialogului între culturi şi a promovării idealurilor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură”, a pronunţat o cuvântare de impact la recenta reuniune de la Paris la care au luat parte personalităţi internaţionale de prim rang, in calitatea sa de Ambasador Onorific UNESCO (foto stanga).

Mariana Nicolesco a evocat credo-ul său, raţiunea sa de a fi ca artistă lirică, felul în care înţelege să servească arta sacră a cântului şi splendorile pe care ni le oferă infinitele posibilităţi de expresie ale vocii umane, instrumentul suprem al adevărului. „Da, acesta este cuvântul, căci arta ne revelează deopotrivă adevărul şi frumosul, comori inestimabile pe care suntem chemaţi să le prezervăm şi să le glorificăm. Nicio carte nu ne va învăţa vreodată să cântăm. Transmiterea directă  de la maestru la elev a legilor şi a valorilor eterne ale acestei arte va fi întotdeauna garanţie că acestea nu se vor pierde în vreun fel. Şi ar fi tragic dacă s-ar pierde, căci vocea şi cântul sunt totdeodată legătura noastră primordială cu Creatorul şi vehicolul comuniunii noastre. Căci, într-adevăr, nimic nu-i poate apropia pe oameni mai mult decât cântul„. De altfel, in numele acestui credo, soprana Mariana Nicolesco participa – trup si sufet (n.aut. Si nu e doar o sintagma, ci un adevar!) la Festivalul-Concurs Internaţional de Canto „Hariclea Darclée” la Brăila, în România: „Nu e desigur o întâmplare faptul că din 1995 şi până azi au luat parte la aceste evenimente şi la Cursurile de Măiestrie Artistică, pe care le ofer gratuit, peste 2.000 de tineri artişti veniţi din 47 de ţări şi din cinci continente, dintre care unii se afirmă azi cu succes pe scenele internaţionale„.

Mariana-Unesco 2  Iar Irina Bokova – directorul general UNESCO, a subliniat rolul educaţiei şi al culturii în societatea contemporana, în profundă metamorfoză şi criză, temă rezumată si de un reprezentant al Africii: „O şcoală în plus înseamnă o închisoare în minus„. Foto stanga, Mariana Nicolesco şi Irina Bokova (care a primit, cum se poate observa, un DVD cu inregistrari ale celebrei soprane), la reuniunea UNESCO de la Paris

Mariana-Unesco 3 Foto: Mariana Nicolesco împreună cu Jean-Michel Jarre
Cuvintele sopranei Mariana Nicolesco au fost îndelung aplaudate de participanţii la reuniune, al căror sentiment a fost rezumat astfel de compozitorul Jean-Michel Jarre, de asemenea Ambasador cultural pentru UNESCO: „Cu emoţie îi mulţumim Marianei Nicolesco pentru tot ce reprezintă în muzică şi pentru a ne fi amintit tuturor sacralitatea vocii umane, primul nostru instrument de comunicare”.

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.