La Movila Miresii a ancorat… iubirea Corneliei Vâju, din/ cu primul ei volum de versuri


       Locul natal este, poate, cel mai important spaţiu civic pentru un om şi cu atât mai mult pentru cel care se apropie de cultură. Astfel se poate spune şi în cazul Corneliei Vîju, autoarea versurilor de dragoste din volumul – de debut – “Ancoră la ţărmul iubirii”, apărut recent la Editura Olimpiada. După ce şi-a lansat cartea la Brăila, la Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati” – aveţi la  https://brailachirei.wordpress.com/2010/06/15/debutul-corneliei-viju-%e2%80%93-poeme-de-dragoste-in-%e2%80%9cancora-la-tarmul-iubirii%e2%80%9d/ amănunte, a organizat şi la Movila Miresii – comuna unde s-a născut, a copilărit şi a deprins “buchea cărţii”, cum se spune.   

        Evenimentul s-a petrecut la Casa de Cultură, joi – 24 iunie, în prezenţa membrilor familiei, al prietenilor, dar şi a unui impresionant prezidiu din care au făcut parte viceprimarul Vasile Bădără, scriitorul şi profesorul Constantin Gherghinoiu – director al Liceului Pedagogic “D. P. Perpessicius”, prefaţatorul volumului,  profesorul şi scriitorul Viorel Mortu (semnează volumele Viorel Coman) – cadru didactic la Colegiul Naţional “Gh. Munteanu-Murgoci” care şi-a început cariera didactică la Movila Miresii, fost inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila, Marian Covache – redactorul cărţii – şi bibliotecara Liliana Panţuru care a fost şi moderatorul evenimentului. De asemenea, lansarea aprilejuit şi prezenţa a numeroase cadre didactice între care şi (n.aut. Prieteni dragi, parteneri în concursul de jurnalism şi alte acţiuni) prof. Emilia Danciu – directorul Şcolii de Arte şi Meserii (SAM) Movila Miresii, învăţătoarele Ioana Ciocârlan şi Florica Munteanu.

       Reprezentantul administraţiei locale a “spart gheaţa”, adresând sincere felicitări autoarei pentru lansarea în lumea poeziei a versurilor sale de dragoste. “Este o zonă,  poeziei, pe care dacă nu o descoperim, rămânem mai săraci”, a afirmat Vasile Bădără.

       La fel de scurt ca şi viceprimarul, a fost în discursul său Marian Covache, semnalând doar bucuria de a fi părtaş la acest debut al fostei colege de redacţie – chiar dacă nu mai lucrază acum în presă – şi speranţa că va putea duce la îndeplinire şi alt vis al autoarei, acela de a mai lansa încă în volum, foarte curând.

       Vorbind şi în calitate de fost dascăl al autoarei, Viorel Mortu a ţinut să precizeze că nu-l surprinde “gestul” deoarece îi ştia Corneliei (Spiţă) sensibilitatea, remarcând la lectură versurile “bine scrise”. Este, a aprecizat Viorel Mortu, “un volum corect, cu un suflet frumos care îl hrăneşte, îl împinge spre text”. Amintind absenţa aproape totală din poezia românească a poeteselor de… dragoste, la noi femeile – mai ales în perioada predecembristă (n.aut. Şi ştim foarte bine de ce… doar Cenzura comunistă veghea atotputernică…) – evitând să scrie despre intimitate, maternitate, sex şi dragoste, preferând teme cumva masculine, Viorel Mortu apreciază versurile Corneliei Vîju tocmai pentru curajul de a fi sincere, la graniţa – firavă – cu jurnalul: “Codul intim al poeziilor Corneliei dezvăluie o fiinţă care nu poate trăi fără dragoste şi poezie. Şi un alt element important: Cornelia scrie aparent simplu, un gen în care se amestecă jurnalul cu poezia”. Şi cum Viorel Mortu – profesorul mai cu seamă – nu poate susţine o prelegere fără să fie şi didactic, moralist, critic (n. aut. Nici nu e eminamente rău până la un punct acest gen de comentariu public…), a ţinut să sublinieze şi care sunt, în opinia sa, tarele scriiturii: cam “subţire” în metaforă, nedisciplină în prozodie. Concluzia a fost, însă, una optimistă şi cu îndemn către cititori să nu ocolească acest volum, unul “de notaţie a clipei, cu o poezie de trăire frenetică, o lavă care se răceşte şi devine vers”.

       Nu în ultimul rând, Constantin Gherghinoiu a ţinut să remarce – la fel ca şi colegul Viorel Mortu – o slăbiciune a spaţiului românesc pe ramura feminină a zonei literaturii cu… rimă, unde despre dragoste tot bărbaţii au scris mai cu sârg şi cu rost. Şi cu toate acestea, încumetarea autoarei spre acest domeniu sensibil a produs un volum demn de atenţie. “În cartea Corneliei poezia este a sentimentului pur, sufletul se dezvăluie, e un act de mare curaj şi trebuie felicitată pentru asta”, a precizat Constantin Gherghinoiu – alte idei ale sale pot fi lecturate în prefaţa volumului.

        Au mai ţinut să-şi dezvăluie public emoţia şi sentimentele faţă de autoare, învăţătoarea Caliope Constantin – cea care i-a îndrumat paşii autoarei, bucuroasă că se poate lăuda  cu recunoaşterea încă din “faşă” a talentului Corneliei (Spiţă) Vîju, dar şi profesoara Marieta Lazăr – de limba română, o neobosită slujitoare a Şcolii, care nici la pensie nu poate să stea deoparte (n.aut. Şi pe care a întâlnit-o la multe alte manifestări organizate la SAM Movila Miresii, oferind cu dragoste din cunoştinţele sale, împărtăşind cu bucurie celor mici şi nu numai din experienţa domniei sale), precum şi Vasilica Neacşu – prietena autoarei. 

         Lansarea volumului Cornelia Vîju la Movila Miresii s-a încheiat cu aceleaşi fericite autografe, prefaţate de audiţia unor poeme în lectura autoarei  (foto mai sus) – emoţionată cu discreţie, dar şi lacrimi, aşa cum îi stă bine unei… îndrăgostite. Şi pentru că era o întâlnire între prieteni, cei prezenţi nu se mai îndurau să plece, dornici să asculte cât mai multe din „aventurile” acestui volum atât de dorit de Cornelia Vîju, atât de important pentru locuitorii movileni care se pare că au, astfel, un prim autor de carte în comună, volum care va fi aşezat cu mândrie în rafturile bibliotecii comunale despre care Constantin Gherghinoiu a spus cuvinte de laudă, subliniind importanţa unui atare lăcaş de cultură, dar şi faptul că este înzestrat cu destule titluri încât să nu pară un simplu loc rural cum ar putea crede un neavenit.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.