Reducerea taxei de la salubritate la Brăila, voinţa cetăţenilor. PNL a strâns peste 10000 semnături


*Liberalii au depus la Primăria Brăila proiect de hotărâre în acest sesn, la fel şi pentru eliminare a taxei pe apa pluvială *Preşedintele Alexandru Dănăilă-Zaharia denunţă „anomaliile” din instituţia care conduce municipiul: o dată se dau avize favorabile pentru proiect (depus întâi în august, apoi încă o dată în noiembrie 2017), a doua oară… resping, cu toate că legea nu s-a schimbat şi nici formularea…

 

Alexandru Dănăilă-Zaharia (stânga foto) şi Adrian Tabarac

Liberalii brăileni au strâns peste 10 000 de semnături de la cetăţenii din municipiu în vederea demarării procedurii administrative de reducere a taxei de salubritate de la 11 la 6 lei, precum şi de eliminare a taxei pe apa pluvială (apa de ploaie) încasată de Compania de Utilităţi Publice „Dunărea” odată cu plata serviciilor de apă-canal. În conferinţa de presă de vineri, 17 noiembrie 2017, susţinută de Alexandru Dănăilă-Zaharia – preşedintele Organizaţiei Judeţene PNL Brăila, consilier judeţean (fost viceprimar la municipiul Brăila) şi Adrian Tabarac – consilier local (fost preşedinte la Organizaţia de Tineret PNL Brăila), a fost anunţat faptul că în aceeaşi zi va fi depus la Primăria Brăila proiectul de hotărâre aferent ce ar trebui să intre pe ordinea de zi a Consiliului Local Municipal (CLM) Brăila ca propunere a cetăţenilor.

Ideile au mai fost propuse de liberali în CLM, dar s-au lovit de împotrivirea grupurilor de consilieri de la PSD şi ALDE. de această dată, liberalii speră în alt rezultat având în vedere că legislaţia subliniază posibilitatea adoptării unor hotărâri la iniţiativa cetăţenilor. În fond, acestea sunt „dorinţe ale cetăţenilor care sunt sătui să plătească taxe foarte mari pentru nişte servicii de foarte proastă calitate„, a precizat Alexandru Dănăilă-Zaharia. Astfel, va fi o premieră pentru Brăila, prima dată după 1989 când se înregistrează o iniţiativă cetăţenească: “Avem în spate peste 10.000 de semnături. Mi-aş dori ca acest moment să fie unul de maximă importanţă şi pentru primar. Nu s-a mai întâmplat niciodată – repet, sunt peste 10.000 de oameni care au semnat o petiţie. Toate semnăturile sunt reale, sunt corecte şi sunt asumate de noi. Cu siguranţă, primarul va verifica semnăturile, cu siguranţă îşi va da seama că ele sunt valabile, corecte şi vor putea merge în Consiliul Local Municipal. Astăzi se depune proiectul de hotărâre, iar săptămâna viitoare vom depune şi listele de semnături – e o procedură ce trebuie îndeplinită in raport cu CLM. Bineînţeles, campania de strângere de semnături continuă, încă mai vin oamenii şi mai semnează pentru că s-au săturat de toate creşterile de preţuri, de tot ce înseamnă majorarea tarifelor la utilităţi”.

Nota red. Campania de strângere de semnături a fost lansată în 6 octombrie 2017, după o conferinţă de presă susţinută de Alexandru Dănăilă-Zaharia şi medic Antoneta Ioniţă – deputat. Primii semnatari au fost membri PNL şi trecătorii prin faţa sediului PNL din Calea Călăraşilor.

demararea campaniei de strângere de semnături – 6 oct. 2017

De asemenea, Alexandru Dănăilă-Zaharia a amintit „aventura” acestor demersuri şi încâlcitele căi administrative care şi Brăila conduc la situaţii ce ar putea fi numite hilare, dacă ele nu ar produce de fapt haos şi neîncredere din partea cetăţenilor. Cum să mai crezi – se întreabă liberalii – că oamenii din primărie şi PSD (n.red. Conducerea primăriei este în totalitate de la PSD – primarul Marian Dragomir şi cei doi viceprimari, plus majoritatea din CLM cu partenerii de la ALDE) lucrează corect, dacă o dată, în august 2017 proiectul în vederea scăderii taxei de salubritate propus de consilierii PNL a primit aviz favorabil din partea direcţiilor de specialitate, iar în luna noiembrie 2017, când au analizat acelaşi proiect redepus de liberali, raportul de la direcţiile din primărie a fost negativ. Alexandru Dănăilă-Zaharia: “Noi am depus în luna a opta un proiect de hotărâre pentru reducerea taxei de salubritate: a fost respins, deţi a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate din CLM şi raport favorabil de la direcţiile din primărie – ele dau raport pe lege, nu de oportunitate. Am redepus acest proiect luna trecută; n-a intrat pe ordinea de zi, dar ieri a ajuns la comisie, de data asta cu raport negativ din partea direcţiilor primăriei. Deci… direcţiile din primărie, care ar trebui să dea răspuns solicitărilor pe lege, se trezesc puse – probabil, sub presiunea domnului primar, că altfel nu se explică! – în situaţia de a da un raport favorabil pe reducerea taxei de gunoi în luna august şi un raport nefavorabil, în luna noiembrie. Aici, dacă nu este abuz în serviciu, dacă nu este neglijenţă în serviciu, cel puţin ar trebui să existe o cercetare disciplinară în dreptul celor care au făcut asemenea rapoarte. Nu poţi, legea nu s-a modificat, nu ai cum… analizând aceeaşi lege, o dată să spui că se poate şi a doua oara să spui că nu se poate”.

3 gânduri despre „Reducerea taxei de la salubritate la Brăila, voinţa cetăţenilor. PNL a strâns peste 10000 semnături”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.