Debutul Corneliei Vîju – poeme de dragoste în “Ancoră la ţărmul iubirii”


       Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati” a găzduit în dimineaţa zilei de 15 iunie – o fericită coincidenţă, după cum a fost subliniat la eveniment, această zi de comemorare eminesciană, în urbea natală a lui Perpessicius – lansarea cărţii de debut a tinerei Cornelia Vîju  intitulată “Ancoră la ţărmul iubirii” şi apărută la Editura Olimpiada.

     Dragoş Adrian Neagu – directorul Bibliotecii – a fost amfitrion şi moderator al întâlnirii la care au participat mai ales iubitori ai poeziei, pentru că acest prim volum al brăilencei – născută la Movila Miresii, spaţiu inspirator pentru autoarea în cauză – conţine versuri şi încă de dragoste, aşa cum de altfel a mărturisit, foarte emoţionată, Cornelia Vîju.

       Prefaţatorul, profesorul şi scriitorul Constantin Gherghinoiu – director al Liceului Pedagogic “D. P. Perpessicius”, membru al Comitetului Director al Uniunii Scriitorilor din România – a fost primul care a prezentat volumul, unul care merită citit, şi care va aşeza peste timp autoarea în locul pe care îl merită în literatură. “Acest volum este important pentru că orice poet care debutează deschide o poartă şi de acolo poate vedea ce se petrece în literatură”, a spus Gherghinoiu, amintind şi că această perspectivă este – de fapt – una pozitivistă, cumva în contrast cu cele discutate recent la sediul USR unde se deplângea starea poeziei şi micşorarea numărului de cititori pentru această specie literară. Vorbitorul a amintit şi că Brăila are preponderent poetese – şi unele scriu chiar foarte interesant, şi mai puţin poeţi masculi, “dar poate că este o caracteristică venită din celebra butadă conform căreia la Brăila sunt multe femei frumoase, şi aceste femei ar fi dorit să-şi pună amprenta personală…”.

        Remarcând prezenţa sentimentului iubirii şi al altor trăiri de o sensibilitate aparte, Gherghinoiu şi-a exprimat bucuria de a fi prieten cu Marian Covache, redactorul cărţii, cel prin intermediul căruia a ajuns să cunoască textele – pline de sentimente – poetice ale Corneliei Vîju, să fie prefaţator – sub titlul “O poetă romantică”.

        La rândul său, Marian Covache şi-a exprimat mulţumirea pentru sprijinul acordat tinerei poete pe care o cunoaşte de multă vreme, pe care a avut-o colegă de redacţie la “Monitorul de Brăila” unde era redactor-şef, dându-i posibilitatea să se exprime prin scris, în calitate de jurnalist, cunoscându-i încă de pe atunci  – în urmă cu trei ani – şi versurile. “Mă bucur că am ajutat-o pe Cornelia Vîju să debuteze de două ori, o dată în presa scrisă şi acum în poezie, la fel cum mă bucur că în acest mod am ajuns să fiu şi eu publicat întro carte”, s-a confesat editorul care a trecut anul acesta, cu bine, de o operaţie pe cord, şi acum speră ca şi al doilea volum – pentru care autoare are suficient material – să iasă destul de curând din tipar.

      De o emoţie greu stăpânită a dat dovadă autoarea, care şi-a pregătit un mic discurs de prezentare din care nu au lipsit referirile la prietenie şi coincidenţe aranjate de Cel de Sus. Şi cum momentul se plia foarte bine pe acest gen de mărturisiri, Cornelia Vîju a mulţumit şi public lui Constantin Gherghinoiu pentru cuvântul de întâmpinare, la fel şi lui Marian Covache căruia i-a dedicat şi primul poem din volum, cel intitulat “Unui om deosebit”. De asemenea, din capitolul întâlniri deosebite ale autoarei, a mai fost menţionată o prietenă, şi chiar dacă aceasta nu dorea să fie prezentată, ea fost numită – Vasilica Neacşu.

        Înainte de binecunoscuta sesiune de autografe în foto mai sus – fotograf  Cerasela Georgescu, Biblioteca „Istrati”), autoare a dat citire câtorva poeme între care “Degetele mele”, “Număr secundele”.

2 gânduri despre „Debutul Corneliei Vîju – poeme de dragoste în “Ancoră la ţărmul iubirii””

  1. vezi ca este 15 iunie, si nu 15 ianuarie…o fi mare poeta da’ de marea editorialista cornelia viju de la Monitorul nu am auzit niciodata….

    1. Nu inteleg de ce sunteti sarcastic… nu e nicaieri in text… editorialista… iar o greseala ca cea semnalata nu e o nenorocire… M-as fi asteptat sa existe comentarii mai inteligente la texte, nu din astea… lipsite de omenie…

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.