Lecţii de viaţă. “Busola profesiei” – seminar dedicat tinerilor, în tabăra Lacu Sărat


       Tabăra de la Lacu Sărat a fost gazda unui eveniment interesant, sâmbătă – 19 iunie, organizat de Direcţia pentru Tineret a Judeţului (DTJ) Brăila şi Organizaţia de Tineret a Partidului Democrat – Liberal (OT PDL). Astfel, 33 de tineri, liceeni de la Colegiile “Murgoci” şi “Bălcescu”, Liceele “Iorga, “Cerna” şi “Sebastian”, grupuri şcolare, dar şi studenţi de la Facultatea de Inginerie şi Universitatea “Brâncoveanu” – simpatizanţi ai partidului şi nu numai – au participat la seminarul derulat sub genericul “Busola profesiei” al cărui scop a fost de a aduce în faţa cursanţilor oameni care au reuşit în profesie, foşti colegi cu o experienţă demnă de împărtăşit cu adevărate lecţii de viaţă.

        Aşa cum a precizat Sorin Constantin – directorul DTJ Brăila – în deschidere, acest gen de evenimente, care oricum nu constituie o noutate deoarece ele au avut loc în organizarea DTJ de-a lungul anului şcolar în mai toate liceele, vor continua şi cu alţi invitaţi, pe cel puţin încă şapte module. Elevii şi studenţii au primit informaţii directe despre profesii şi alegerea uneia pe măsura aşteptărilor, a aptitudinilor şi abilităţilor personale, de la persoane cu experienţă în domenii diverse. Invitaţii au fost selectaţi dintro listă de preferinţe ale tinerilor cursanţi, cum a precizat Ştefan Gurgu – preşedintele OT PDL, de asemenea organizator al evenimentului.

Mai multă instrucţie, mai puţină distracţie – sugestia inspectorului şcolar general Viorel Botea

      Primul invitat care le-a împărăşit tinerilor din propria experienţă şi le-a dat câteva sfaturi utile, pornind şi de la cele sesizate pe parcursul exercitării profesiei de dascăl, a fost prof. Viorel Botea – inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila. Lipsa de comunicare cu adulţii, în special cei din familie, relaţionarea mai mult în variantă electronică şi programul neconform cu orarul necesar activităţii şcolare sunt doar câteva dintre aspectele dizarmonice subliniate de Viorel Botea în arealul activităţii zilnice ale oricărui elev/ student. În fapt, tânărul contemporan nu mai reuşeşte, ori de cele mai multe ori nici nu doreşte, să ia aparte cu toate forţele la activităţile şcolare, nu-şi mai însuşeşte noţiuni necesare pentru viaţa de adult sau măcar elemente pentru aprofundarea culturii generale – care, în trecăt fie spus, chiar este utilă şi face diferenţa între indivizi – şi nici nu mai reuşeşte să se descopere pe sine, să-şi compatibilizeze abilităţile şi darurile native cu alegerea profesiei.

       Dorinţa de a fi independenţi în detrimentul unei relaţionări defectuoase cu familia, alergarea după note, face ca după 18 ani tinerii să descopere că de fapt nu ştiu mai nimic, că vor bani şi totuşi nu reuşesc să aibă un serviciu care să le satisfacă dorinţele, nevoile. “Trebuie să aveţi un program foarte precis, cu rigoare şi din care să nu lipsească instrucţia, dar nici mişcarea în aer liber”, le-a sugerat Viorel Botea tinerilor, precizând că nu crede că în ideea că cel care stă până la ore târzii în noapte pe messinger mai poate să se trezească la ora 7.00 şi la ora 8.00 să fie capabil de teză la matematică…

      Răspunzând şi la întrebări din sală, inspectorul general a mai afirmat că “nu se poate obţine ceva foarte repede în viaţă”, “distracţia este neapărat după muncă”, “timpul liber trebuie să fie 25 la sută din total, iar 75 la sută trebuie să fie efort, învăţat, muncă pentru ca succesul să vină după aceea; altfel, ne minţim, ne păcălim pe noi înşine”, “mijloacele financiare câştigate uşor, uşor se pierd”. Viorel Botea le-a sugerat, de asemenea, tinerilor să-şi aleagă cu multă grijă meseria pentru care se vor pregăti, pentru că ce faci fără pasiune nu prea are sorţi de izbândă.

Autoevaluarea, element  de bază – sfatul conferenţiarului Sorin Enache

      Al doilea vorbitor a fost conf. univ. Sorin Enache – directorul Casei Judeţene de Pensii Brăila. Părinte a doi copii, unul student, celălalt elev la gimnaziu – Maria, şi cu pasiuni artistice, Sorin Enache şi-a pornit prelegerea exact de la sintagma din titlul evenimetului: ”Dacă nu vă autoevaluaţi, ajungeţi să fiţi debusolaţi. De aceea, ideal este să nu mergeţi la o anume facultate doar pentru că aşa a sugerat cineva să faceţi”. Fără să fie maliţios, economistul – specializat pe daune auto, domeniu pe care îl aprofundează şi cu studenţii – le-a amintit tinerilor că este absolvent de “Murgoci”, ca şi Viorel Botea, liceu mereu în competiţie cu “Bălcescu” – şi de aici ideea de performanţă, neapărat din balanţa contrastelor, dorinţa de mereu mai bine care îi animă pe elevii performeri. Sorin Enache a povestit şi că pe vremea tinereţii sale erau destule modele cu adevărat valoroase – Ilie Năstase, Nadia Comăneci – care, chiar din domeniul sportiv, au motivat generaţii întregi să-şi aleagă un ţel înalt, altul decât numai bogăţia materială, cum din păcate se întâmplă frecvent astăzi.

       Amintiri din facultate – o “ploaie de vară” a fost pentru mine, a mărturisit Sorin Enache, dar şi din activitatea curentă unde îmbină în mod armonios experienţa profesională cu activitatea de la catedra universitară, au completat imaginea unui om care face ce îi place, exact sugestia de final pe care a dorit sîă o transmită tinerilor: “Să faceţi doar ceea ce vă place, să vă susţineţi cauza în faţa părinţilor, să vă autoevaluaţi, să fiţi sinceri cu voi înşivă, pentru că altfel vă veţi face profesia în silă şi acest aspect nu aduce satisfacţii”.

       Al treilea invitat care s-a adresat audienţei, deloc obosită de atâtea sugestii nu tocmai sinonime cu propriile atitudini, a fost psihologul Irina Mut care le-a prezentat câteva din cele mai importante aspecte legate de alegerea profesiei: autocunoaşterea, motivarea, factorii externi (părinţii, profesorii, modelele de urmat). La finalul prelegerii realizată de psiholog în formulă interactivă, fiecare tânăr a primit un chestionar care îl va ajuta, discutat împreună cu psihologul, să-şi descopere înclinaţiile şi să aleagă mai uşor domeniul de urmat după finalizarea cursurilor liceale.

Experienţa americană a lui Cristinel Popa şi… întoarcerea acasă

      Şi nu în ultimul rând, invitatul cel mai atractiv mai ales din punctul de vedere al apropierii de vârsta cursanţilor, a fost Stoica Cristinel Popa, 22 de ani, student la Stanford University. Perseverenţa, experienţa americană, participările la numeroase conferinţe şi seminarii internaţionale, activităţile de voluntariat pe care le-a desfăşurat brăileanul admis la finalul studiile liceale la mai multe universităţi – dar care a ales bursa de 58.000 dolari în SUA – au fost tot atâtea motive de a urmări cu interes discursul lui Stoica Cristinel. La întrebările  “care sunt paşii ce trebuie parcurşi pentru a ajunge să studiezi în afara ţării” şi “care sunt compromisurile pe care trebuie să le faci pentru a ajunge acolo unde îţi doreşti”, studentul la Stanford a dat explicaţiile dorite şi i-a incurajat pe tineri  “să se implice în cât mai multe acţiuni de voluntariat, să acceseze concursuri şi invitaţii la conferinţe şi seminarii internaţionale, să-şi obţină calificări în limbi de circulaţie internaţională pentru a-şi contura un curriculum vitae cât mai impresionant, absolut necesar atunci când doreşti să studiezi în afara graniţelor ţării”. Mai mult, Stoica Cristinel Popa a precizat că după finalizarea studiilor americane doreşte să se întoarcă în România ca profesor universitar, chiar dacă are deja foarte multe oferte de stabilire în Statele Unite.

      Prezent în staff-ul evenimentului, Ionuţ Boca – preşedintele Organizaţiei Judetene de Tineret a PDL Brăila – a subliniat pentru tinerii cursanţi şi necesitatea, pe lângă consilierile psihologice, sfaturile părinţilor sau ale apropiaţilor, ca un excelent mijloc de a afla dacă un anumit domeniu ar fi sau nu pe placul tinerilor, implicării în activităţi de voluntariat, chiar dacă în ţara noastră acestea sunt în fază embrionară de existenţă şi încă sunt privite cu susceptibilitate.

         Au mai fost şi alte intervenţii, una dintre ele aparţinând lui Marian Sârbu – directorul Autoritatea Română Rutieră, alta extrem de sugestivă şi plină de învăţăminte de la Dan Mircea – primvicepreşedintele OT PDL, plus câteva poveşti adevărate care au întărit rolul încrederii în sine şi necesitatea unor eforturi susţinute pentru ca visul să devină realitate. Practic, seminarul şi-a atins scopul, tinerii prezenţi având cu claritate în minte rolul perseverenşei, al cunoaşterii de sine ca adevărate chei ale succesului. Cu siguranţă, acum ei aşteaptă următorul eveniment similar. Şi aşa cum s-a putut observa şi la altele organizate în licee, sentimentul de siguranţă generat de apropierea unor personalităţi care le oferă nu doar din experienţa proprie ci şi curaj, a fost de bun augur pentru buna desfăşurare a seminarului de la care alţi invitaţi – din staff-ul partidului – au lipsit, excepţie făcând consilierii judeţeni Dănuţ Lungu şi Ion Ştefan.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.